Ismét megugorhat a gázár? Furcsa dolgok zajlanak Amerikában

A Freeport, LNG exportáló üzembe érkező földgáz mennyisége jelentősen, 90%-kal visszaesett. Amerika második legnagyobb LNG exportáló telepe a 8 hónapos felújítás után februárban újraindult.  Három cseppfolyósító üzemmel rendelkezik, melyből kettő engedélyt kapott egy azonban nem. Ha továbbra sem érkezik a texasi üzembe nagyobb mennyiségű földgáz, akkor az a globális LNG árakra is hatással lehet.

Nagyot zuhant ma az amerikai Freeport-McMoRan cseppfolyósított földgázzal (LNG) foglalkozó cég texasi exportüzemébe áramló földgáz mennyisége. Az üzem februárban indult újra egy nyolc hónapos leállás után, a földgázt LNG-vé alakító három egység közül kettőnek a működését jóváhagyta már a szabályozó hatóság, a harmadik egység újraindítása azonban elhúzódni látszik.

 

A Refinitiv adatai szerint a Freeport texasi üzemébe áramló gázmennyiség ma mindössze 0,1 milliárd köbláb/nap (bcfd) volt, szemben a keddi 1 bcfd-vel. A Freeport tisztviselői egyelőre nem nyilatkoztak a jelentősen visszaeső földgázáramlás körülményeiről, írja a Reuters.

A texasi üzem egy 2022 júniusában keletkezett tűz után állt le, az üzembe érkező gázáramlás ezt megelőzően március 5-én volt a legmagasabb szintű, mintegy 1,7 bcfd-en alakult akkor a gázbeáramlás, derült ki az adatokból.

 

A FREEPORT TEXASI LÉTESÍTMÉNYE AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK MÁSODIK LEGNAGYOBB LNG-EXPORTÁLÓ ÜZEME,

teljes üzemi teljesítmény mellett elméletileg mintegy napi 2,1 milliárd köbláb gázból tud exportra szánt LNG-t alakítani. Az amerikai szabályozó hatóságok még februárban jóváhagyták a texasi üzem három cseppfolyósító egysége közül kettőnek az újraindítását, a vállalat február 27-én kérte a szövetségi szabályozó hatóságok engedélyét a harmadik egység és az üzem más részeinek újraindítására is, a hatóságoknál azonban héfőn újabb kérdések merültek fel az üggyel kapcsolatban, ez késleltetheti az egységek újraindítását.

Az amerikai LNG iránti globális kereslet jelentősen megugrott az orosz-ukrán háború kirobbanása miatt, elsősorban az európai régió lépett elő nagy vásárlóként, a kontinensnek mára többek között az amerikai cseppfolyósított terméknek is köszönhetően sikerült leválnia az orosz gázról. Mindenesetre a háború elején látott energiapiaci adok-kapok és a Freeport LNG-üzem váratlan leállása együttesen ahhoz vezettek, hogy

 

A GÁZÁRAK 2022 NYARÁN REKORDMAGASSÁGBA SZÖKTEK EURÓPÁBAN.

Az összes nagy amerikai LNG-exportáló üzembe irányuló gázáramlás márciusban eddig átlagosan 13,3 milliárd köbláb/napra emelkedett a februári 12,8 milliárd köbláb/napról. Ha ez az ütem fennmaradna, akkor a hó végi érték felülmúlná a 2022 márciusában, a Freeport LNG-létesítmény bezárása előtt elért 12,9 milliárd köbméteres havi rekordot.

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!