Kiderült mennyivel szállít Oroszország kevesebb gázt Európába

Kiderült, hogy ebben az évben Oroszország 50 milliárd köbméter földgázt szállít kontinensünkre, az éves import tavaly 150 milliárd volt. A kiesett mennyiség jelentős, az orosz miniszterelnök-helyettes szerint Európa képtelen ezt a mennyiséget pótolni.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes csütörtökön kijelentette, hogy az Európai Unióba irányuló orosz gázexport 50 milliárd köbméterrel csökken az idén – jelentette az Interfax hírügynökség. Viszonyításképpen a tavalyi évben az orosz gázexport az EU-ba mintegy 150 milliárd köbmétert tett ki.

A háború kitöréséig Oroszország az EU gázellátásának mintegy 40 százalékát adta. Ez az arány mára mindössze 9 százalékra esett vissza, mivel Moszkva csökkentette az Európába irányuló szállításokat, főként a nyugati szankciókat, valamint technikai hibákat okolva.

Csütörtökön a Gazprom közölte, hogy a nem FÁK-országokba irányuló földgázexportja 38,8 százalékkal 84,8 milliárd köbméterre csökkent január 1. és szeptember 15. között a tavalyi év azonos időszakához képest.

Európa eközben azt fontolgatja, hogy árplafont vezet be az orosz gázra, hogy ezzel fékezze meg az egekbe szökő energiaárakat. Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azt mondta, hogy Oroszország leállítja az energiaexportot, ha ilyen korlátozásokat vezetnek be.

A Gazprom egyik magas rangú vezetője csütörtökön korábban azt mondta, hogy az orosz gáznak nincs alternatívája Európa számára.

Nincs olyan ország, amely a szibériai és a Jamal-félsziget mezőinek erőforrásaihoz hasonló erőforrásokat tudna szállítani

– mondta Oleg Akszjutin, a Gazprom vezérigazgató-helyettese egy konferencián.

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!