Kötelező minden parkolót napelemmel lefedni Franciaországban

Franciaországban minden meglévő és újonnan épülő parkoló fölé napelemet kell telepíteni az elkövetkező 3-5 évben. A kormány számításai szerint, így 11 gigawattot tud majd az ország termelni évente, ami 10 atomreaktor teljesítményének fele meg.

A francia szenátus elfogadta azt a javaslatot, amely szerint minden 80 autónál többet befogadni képes parkolót kötelező lesz napelemes tetővel ellátni 3-5 éven belül. A kormány számításai szerint az intézkedéssel 11 gigawattos termelőkapacitás érhető el, amely tíz atomreaktor teljesítményének felel meg.

Az újépítésű ingatlanok és parkolók esetében Franciaország már 2021 nyarán előírt hasonló napelem telepítési kötelezettséget, a most elfogadott előírás azonban ennél lényegesen szigorúbb, a már meglévő parkolókra is vonatkozik. A korábbi négyzetméterben meghatározott küszöbértékeket felváltotta a férőhely alapú számítás.

A 80-400 férőhelyes parkolók esetében 2023 júliusában lép életbe a kötelezettség, és az üzemeltetők 5 évet kapnak a beruházások megvalósítására. A 400 autónál többet befogadni képes parkolókra szigorúbb szabály vonatkozik, esetükben 3 év alatt kell a terület legalább 50%-át lefedni napelemekkel (vagy egyéb megújuló energiát termelő eszközökkel).

A kötelezettség alól műszaki, biztonsági, építészeti vagy örökségvédelmi indokkal lehet felmentést kapni. Az ülésen benyújtott módosító indítványok alapján felmentést kapnak például a kifejezetten 7,5 tonnánál nagyobb járművek parkolói, és az idegenforgalmi látványosságok közvetlen közelében található parkolókkal sem szeretnék torzítani a városképet.

Budaörs Decathlon áruház – Mobiliti elektromos autó töltők napelemes árnyékoló alatt

Az intézkedésnek köszönhetően még az autók üzemanyag-fogyasztása is csökkenni fog, hiszen a napelemek árnyékában parkoló járművek utastere nem fog akár 60 fokra felforrósodni, így kevesebbet kell majd a légkondicionálót használni.

Franciaországban már az intézkedést megelőzően is elkezdődtek hasonló projektek, jó példaként említhető a Lidl alábbi elektromosautó-töltőállomás és napelemes parkolófedés beruházása, amelyben egy 141 férőhelyes parkoló közel 10%-át, 13 parkolóhelyet fedtek le árnyékot nyújtó napelemekkel.

 

 

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!