Lebegő napenergia és szeméthegyek: Hogyan lett egy pici ország Európa napenergia-vezetője?

Hollandia Európa napenergia-vezető hatalma. Az országban a legnagyobb az egyfőre eső telepített kapacitás aránya a kontinensen. A nyugati ország nem rendelkezik sok szabad területtel, ezért okos megoldásokat kell használnia a napelem telepítések során, hogy elérjék a 2030-ra kitűzött 70%-kal alacsonyabb károsanyag-kibocsátást. Az ilyen újítások közé tartozik a vízi napelem park vagy a szemétlerakó hely fölé épített napelem rendszer.

A holland vidéken, Amszterdamtól mintegy 130 km-re keletre egy szokatlan külsejű domb magasodik és csillog a tanyák, lombtalan fák és sáros füves területek fölött. A 25 méter magas dombot 15 év háztartási és üzleti hulladékából építették. Ami viszont figyelemre méltó, az az, ami borítja: 23 000 napelem.

 

A holland TPSolar napenergia-fejlesztő cég 2020 közepén nyitotta meg az akár 8,9 megawatt teljesítmény előállítására is képes tömböt a Hollandia keleti részén fekvő Armhoede-ben. Az egykori hulladéklerakó most mintegy 2500 háztartás számára elegendő áramot termel.

A projekt tükrözi Hollandia szélesebb körű törekvését – ahol jelenleg több mint 48 millió napelem van telepítve -, hogy innovatív helyeket találjanak az új megújulóenergia-kapacitások elhelyezésére.

A Solar Power Europe ágazati szövetség szerint Hollandiában ma átlagosan két napelem jut egy lakosra – és a telepített kapacitás meghaladja az egy főre jutó 1 kilowattot (KW) -, így Hollandia rekorder Európában az egy főre jutó napenergia-menyiségben.

 

Hogyan teremt Hollandia teret a napenergiának?

Mivel a világon szinte mindenütt kevés a földterület a megújuló energiaforrások elhelyezésére, a holland tapasztalatok – beleértve a napenergia elhelyezését parkolókon, kereskedelmi tavakon, juhlegelőkön, eperfarmokon, használaton kívüli templomokon, vasútállomásokon és repülőtereken – világszerte inspirálhatják a megújuló energiaforrások jobb elhelyezését.

„Mivel Hollandiában olyan kevés hely áll rendelkezésünkre, fontos, hogy több okból is kihasználjuk a területet” – mondta Bernd Nijen Twilhaar, a Solarfields holland napenergia-fejlesztő cég koordinátora, amely nagy naperőműparkokat kezel, és legalább 450 000 panelt telepített az országban.

„Innovatívnak és kreatívnak kell lennünk, hogy meg tudjuk termelni azt az áramot, amelyre Hollandiának szüksége van ahhoz, hogy zöld legyen” – tette hozzá.

A napenergia-fejlesztők és elemzők szerint a hollandiai terjeszkedést a berendezések árának hatalmas csökkenése, a hatékony energiatámogatási rendszer, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló ambiciózus kormányzati célok ösztönözték.

A kormány célja, hogy 2030-ra a villamos energia 70 százaléka megújuló energiaforrásból származzon, főként a nap- és szélenergia-kapacitás bővítésével, mivel Európa hat legszennyezőbb országának egyikeként igyekszik csökkenteni a kibocsátását.

Az Európai Unió (EU) számos országához hasonlóan Hollandia is csökkenti az Oroszországtól való energiafüggőségét az ukrajnai inváziót követően. A holland nap- és szélerőművek segítettek betölteni a gázerőművek által hagyott áramellátási űrt, amelyek üzemeltetése a rekordmagas gázárak közepette veszteségessé vált.

A holland termőföld azonban az egyik legdrágább az EU-ban, így a napenergia-tervek számára költséges helyet találni. Ez a tény, valamint az ország nagy népsűrűsége azt jelenti, hogy a napelemes cégeknek találékonyaknak kell lenniük a helykeresés terén.

Hollandiában jelenleg több mint 48 millió napelem van telepítve. (Fotó: Canva)

 

Hollandia vezet Európában a napenergia terén

Az elmúlt években Hollandia törvénybe iktatta az olyan éghajlati célokat, mint a megújuló energiára vonatkozó célkitűzés, megfogadta, hogy korlátozza a szárazföldi gáz- és olajfúrásokat, és általában véve növelte a környezetvédelemre fordított kiadásokat. A nemzet 2022-es megújuló energiaforrásokra vonatkozó költségvetése 13 milliárd euró volt.

Tavaly Hollandia az áram 14 százalékát naperőművekből állította elő – a 2015-ös 1 százalékról -, és ezzel először előzte meg a széntüzelésű energiatermelést.

A napenergiából előállított villamos energia aránya a legmagasabb volt az EU-ban – közölte az Ember Climate tanácsadó csoport.

Ezzel párhuzamosan az ország 2004-ben létrehozott „nettó mérési” rendszere – amely lehetővé teszi a napelemekkel rendelkező háztartások számára, hogy a zöldáram-termelésüket beszámítsák a fogyasztásukba – az energiaügyi minisztérium szerint ma már több mint kétmillió háztartás termel megújuló energiát.

A holland kormány vizsgálja, hogyan lehetne megváltoztatni a területrendezést és a pénzügyi támogatást, hogy ösztönözze a tájba jobban beilleszkedő naperőművek építését – közölte az energiaügyi minisztérium szóvivője e-mailben.

Joeri Jacobs, aki az Afvalzorg hulladékgazdálkodási vállalatnál zöld energiaprojektek építésével foglalkozik, a megújuló energiaforrások holland megközelítését „rendkívül MacGyver-szerűnek” nevezte – utalva az 1980-as évekbeli amerikai tévésorozatra, amely egy leleményes titkosügynökről szólt, aki hétköznapi tárgyakból zseniális eszközöket rakott össze.

„Fogjuk a különböző energetikai technológiákat, egymásra rakjuk őket, és megpróbálunk olyan kombinációt létrehozni, amely valóban működik” – mondta Jacobs, akinek cége egy helyi közműszolgáltatóval együttműködve használaton kívüli hulladéklerakókat alakított át napenergia-farmokká.

„Eltart egy darabig, de ha egyszer mindenki felpattan a vonatra, akkor viszonylag gyorsan megvalósítjuk Hollandiában”.

 

Napenergia-farmok mesterséges tavakon

Az alacsonyan fekvő ország felszínének közel 20 százaléka víz, és a napenergia-fejlesztők, köztük a GroenLeven, ezt kihasználva mesterséges tavakra telepítettek naperőműveket.

A vállalat több mint 500 000 napelemet telepített a holland vizekre, és ezzel Hollandia az ilyen jellegű telepítések terén világviszonylatban csak Kína mögött marad el – jegyezte meg a vállalat.

„Az úszó napenergia ötlete Hollandiában korábban merült fel, mint más országokban” – mondta Benedikt Ortmann, a BayWa r.e. német megújuló energiával foglalkozó vállalat, a GroenLeven 2018-ban felvásárolt globális napenergia-projektekért felelős igazgatója.

A holland példán felbuzdulva a BayWa r.e. elmondta, hogy most több úszó napelemes telephelyet épít ki olyan európai országokban, mint Belgium, Ausztria és Franciaország.

A holland cégek azt is keresik, hogyan lehetne a naperőműveket a mezőgazdasági termelés mellett működtetni.

„Ahelyett, hogy azon harcolnánk, ki kapja meg a földterülethez való hozzáférést, inkább olyan megoldásokat találunk ki, amelyekkel közösen használhatjuk azt” – mondta Carel Kooij, a svéd Vattenfall közműszolgáltató holland leányvállalatának nagyméretű fotovoltaikus (PV) rendszerekért felelős üzletfejlesztési vezetője.

Az egyik úgynevezett „Agri-PV” projekt keretében epret és málnát termesztenek a napelemes tető alatt, felváltva a gazdák által hagyományosan használt műanyag fedést.

A négyéves kísérleti időszak felénél a projekt vezetői elmondták, hogy a növényeknek 25 százalékkal kevesebb vízre van szükségük, mivel a naptól védve vannak, ami az öntözővíz megtakarítását jelentheti egy olyan jövőben, amikor az éghajlatváltozás miatt a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek.

A kivitelezőknek Innovatívnak és kreatívnak kell lennünk, hogy meg tudják termelni azt az áramot, amelyre Hollandiának szüksége van ahhoz, hogy zöld legyen. (Fotó: Canva)

 

A helyi érdekeknek kell elsőbbséget élvezniük

A holland napenergia-fejlesztők szerint az új projekteket mindenütt a helyi érdekeket szem előtt tartva kell megtervezni.

Az ország 2019-es éghajlatvédelmi terve például előírja, hogy a megújuló energiával kapcsolatos projekteknek arra kell törekedniük, hogy az általuk termelt zöldenergia 50 százalékát a helyi lakosoknak juttassák.

Bár ez jogilag nem kötelező érvényű, a fejlesztők hajlamosak befektetni a közösségbe – például a megtermelt megújuló energia egy százalékát a helyi energiaszövetkezeteknek küldik, vagy társadalmi-gazdasági alapot hoznak létre az energiahatékonysági fejlesztések megvalósítására.

„Mivel Hollandia olyan kicsi, mindig valakinek a kertjében dolgozunk. Mindig beszélni kell az emberekkel, és meg kell vitatni, hogy mi a legjobb egy adott terület számára. Aztán megpróbálod ezt fokozni a napelemparkoddal” – mondta Robert van der Horst, a TPSolar projektfejlesztője.

 

 

Címlapkép: Canva

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!