Megszületett az első ipari vállalás a napelemek teljeskörű újrahasznosítására

Az Orsted dán energia ipari cég vállalást tett arról, hogy újrahasznosítja vagy újrafelhasználja a kidobásra ítélt összes napelemét, illetve a világszerte is begyűjti és feldolgozza majd a használatra nem alkalmas paneleket. A vállalat továbbá az amerikai Solarcycle napelem-újrahasznosító céggel szövetkezett, hogy újrahasznosítsa az Egyesült Államokban, a fejlesztő egyik fő napenergia-piacán végrehajtott projektjeiből származó élettartamuk végén lévő paneleket.

Talán nem meglepő, hogy a néhány éve a világ legfenntarthatóbb vállalatává fejlődött dán Orsted az a cég, amely hivatalos ígéretet tett az összes napeleme újrahasznosítására. A vállalat (mely 15 éve, igaz, akkor még DONG néven a dán olaj és földgázipar legfontosabb cégének számított, mely maga fejlesztette a szénerőműveit is) közleményben tudatta, hogy világszerte, és azonnali hatállyal újrafelhasználja vagy újrahasznosítja a napelemfarmokból származó összes napelemet.

Jelenleg a napelemek újrafelhasználása és újrahasznosítása korlátozott, a hulladéklerakás továbbra is bevett gyakorlat, vagyis az energetikai átállás szempontjából fontos anyagok hulladékba mennek – közölte a cég. Az Orsted ezügyben bejelentette, hogy partnerséget kötött az amerikai Solarcycle napelem-újrahasznosító céggel, hogy az feldolgozza és újrahasznosítsa az Egyesült Államokban, a fejlesztő egyik fő napenergia-piacán végrehajtott projektjeiből származó élettartamuk végén lévő paneleket. A texasi újrahasznosító létesítménye e munkák során értékes anyagokat (fémeket, üveget és szilíciumot is) kivon a panelekből.

Nincs egy éve, hogy kiderült: leginkább a nagy méretű napelemes erőművek idézik elő azt a helyzetet, hogy a napelempanelek újrahasznosítása jó üzletté válik a világban. A Rystad Energy energetikai elemzőinek tanulmánya szerint a napelemekben található, újrahasznosítható anyagok iránt a kereslet azzal együtt nő majd, ahogyan az országok az energiaszektorban a szükséges, generális átalakítást elvégzik – és ez, a bővülő piac szerintük magasabb újrahasznosított anyagárakat is eredményez majd.

Olyan világot akarunk létrehozni, amely teljes mértékben zöld energián működik, és ezt fenntartható módon akarjuk csinálni” – mondta Ingrid Reumert, az Orsted alelnöke. Hozzátéve, hogy a most bejelentett újrahasznosítási kötelezettségvállalásuk éppen olyan fontos, mint az a projekt, melynek során a cég a szélturbina lapátjainak újrahasznosítását is felvállalta. A vállalat a tervei szerint 2025-re eléri, hogy a működése karbonsemlegessé váljon.

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!