Menetkész és munkára jelentkezett a Siemens óriása

Elkészült a világ egyik legnagyobb offshore szélerőműve, amelynek építése egy hónapot vett igénybe. A Siemens zászlóshajója a dániai vizeken tesztüzemben már a hálózatra termel.

WindTech International jelentése szerint befejeződött a Siemens Gamesa új zászlóshajó típusának tesztelése. Az SG 14-236 DD-t – melyről egy hónapja, hogy megírtuk: ez a Siemens válasza a kínai iparági nyomulásra – a vállalat dániai szélturbina tesztközpontjában, Osterildben installálták, és már a hálózatra termel.

A hatalmas építmény minden paramétere óriási: a turbina névleges teljesítménye 14 MW, a rotor átmérője 236 méter, a lapátok által söpört terület (swept area) 43.500 négyzetméter. A lapátok (blade) ugyancsak Dániában, az aalborgi üzemben készültek.

A bejelentéssel egyidőben a Siemens Gamesa azt is közölte, hogy már alá is írták az első éles bevetésről szóló szerződést az SG 14-236 DD platformok építésére. Az Egyesült Királyság keleti partjainál, az Északi-tengeren található East Anglia Three projekthez szállítanak belőlük hamarosan 95 tételt.

Az SG 14-236 DD turbina nagyobb, erősebb – és a tesztek igazolják: jobb is az elődeinél (forrás: Siemens Gamesa)

A ScottishPower Renewables így, csak ebből a beruházásból 1,4 GW plusz termelőkapacitással rendelkezik majd, de a felek első körben nyolc évre szóló szolgáltatási szerződést is kötöttek a rendszer üzemeltetésére és felügyeletére. A fejlesztés ScottishPower Renewables négy tételes East Anglia Hubja a tervek szerint összesen 2,9 GW teljesítményre lesz képes, ami még az Egyesült Királyság szélerőműves flottaméretéhez (mintegy 29 GW)  mérve is igen jelentős. A beruházó természetesen kiemelte, hogy az East Anglia fontos lépést jelent az ország energiarendszerének dekarbonizációja felé vezető úton.

A harmadik fokozatra szerződött Siemens a norfolki partoktól 69 kilométerre, az egyébként mintegy 305 négyzetkilométeres Hub partokhoz legközelebbi pontján dolgozik majd, a hálózati csatlakozást pedig az anyavállalat, a Siemens Energy fogja kiépíteni és biztosítani. Az építkezés a tervek szerint 2026 elején kezdődik, és az év végére be is fejeződik.

A beruházást a Siemens Gamesa beismerten előre vette a megrendelői sorban, de az SG 14-236 DD-re van már megrendelés Dániából és Lengyelországból is.

 

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!