Magyar cég adhat hatalmas lökést a geotermikus energia felhasználásának

Magyar találmány változtathatja meg a geotermikus energia kitermelést. A WeHeat zártrendszerű hőgombája lehetővé teszi, hogy víz és más gázok kitermelése nélkül lehessen geotermikus energiához jutni. A rendszer a forráshoz közeli nagy területű épületek hőellátásához tökéletesen alkalmas.

Ahogy melegszik a bolygó, egyre inkább felértékelődnek az alacsony, illetve zéró kibocsátású energiaforrások. Ilyen megoldások közé tartozhat a geotermikus energia hasznosítása is. Ezen a területen igen figyelemreméltó magyar újítás került a láthatárra a WeHEAT-technológia formájában, ami még a Highlights of a Hungary idei jelöltjei közé is bekerült. A technológiáról és a hasznosítási lehetőségeiről kérdeztük Gáti Mátyást, az MS Energy Solutions Kft. ügyvezető igazgatóját.

Hogyan mutatnák be a WeHeat technológiáját? Mi a WeHeat küldetése?

Az MS Energy Solutions Kft. WeHEAT technológiája egy mélyfúrásokban megvalósítható, nagy mélységű hőtermelő rendszer, egy mély földhőszonda, amelynek legnagyobb előnye, hogy a geotermikus energiatermelést felszín alatti víz kitermelése nélkül valósítja meg. Teljesen zárt rendszerű technológia, amely a földhő „bányászatával” közvetlen hőfelhasználást tesz lehetővé a kút környezetében lévő felhasználók számára. Ez a technológia költséghatékony módon biztosítja a geotermikus energia felhasználását úgy, hogy akár használaton kívüli fluidumtermelő mélyfúrásokat hasznosít. A Kárpát-Pannon-térség kimagasló geotermikus adottságai ma már szinte közhelynek számítanak.

Idén a WeHEAT is a Highlighst of Hungary jelöltjei között volt. A Highlights of Hungary olyan non-profit kezdeményezés, melynek célja, hogy kategóriák felállítása nélkül évente díjazza a legkreatívabb hazai törekvéseket. Idén több fenntarthatósággal kapcsolatos jelöltjük is volt.

A geotermikus energiatermelés petrotermális módozatai hasonlóképpen eredményesek lehetnek ebben a térségben, mint a termálenergia termelése és hasznosítása. A mélyfúrások speciális kiképzésével tisztán elérhetővé válik számunkra a földi hő, melyet megfelelő mérnöki alkalmazásokkal juttatunk a felszíni létesítményekhez. A rugalmasan alkalmazható technológia egy meglévő kút esetében, földtani környezettől függően 300 kW, de akár 900 kW teljesítményű hőtermelő rendszert is jelenthet, és kifejezetten felületfűtésű rendszerekhez illeszthető hatékonyan. Új, kifejezetten WeHEAT-rendszerhez készített kút esetében ez a teljesítmény 0,8–1,2 MW-ra növelhető, amely már alkalmas lehet a hő mellett akár áram termelésére is.

A WeHEAT munkálatokat végez Kiskunhalason.

A WeHEAT küldetése az, hogy minél több hőenergiát lehessen kiváltani ilyen módszerekkel, ezzel is csökkentve az egyéb, nem megújuló forrásokból (szénből, gázból, olajból, biomasszából) előállított hőtermelés által okozott kibocsátást. Ha a földi hőt használnánk hő (ne adj isten akár még áram) termelésére, akkor ezzel jelentősen csökkenne az igény a feleslegesen felhasznált fosszilis energiahordozókra, így sokkal költségtakarékosabb és zöldebb környezetben élhetnénk.

 

Kiknek ajánlanák ezt a technológiát?

A WeHEAT-rendszerekkel olyan új hőtermelési módot választhatnak, amely elsősorban nagy alapterületű és nagy energiaigényű épületek fűtésére alkalmazható. A termelt hő így környezetbarát, szén-dioxid-kibocsátással nem járó zöldenergia, amely a fosszilis tüzelőanyagokkal történő fűtést kiváltó megoldás. Önkormányzatoknak, agrár befektetőknek, magánvállalkozóknak is nagy lehetőség, kiépítésének csak egyszeri költsége van, így pár év alatt megtérül.

A technológiánknak köszönhetően a meddő kutak jelentős része hőtermelővé alakítható. A megművelt területek közelségéből adódik a mezőgazdasági hasznosítás. Egy mini fűtőmű segítségével kielégíthető egy 1,5–2 hektáros üvegház vagy egy 20–30 ezer négyzetméter alapterületű ipari létesítmény energia­igénye, de akár több száz jól szigetelt családi ház is felfűthető vele.

 

Magyarországon mely régiókban lehet hatékony az ilyesfajta energiatermelés?

Röviden a válasz: bárhol, ahol van meddő kút.
A hazai 1800 méter alatti mélyfúrású kutak zöme azzal a céllal létesült, hogy általuk valamilyen nyersanyag termelése valósulhasson meg. A kutat addig használják, amíg hatékonyan termel. Ahogy az idő előrehaladtával a nyersanyagot egyre jobban kitermelik, a kimerült mezőkön a mélyfúrásokat sorban kivonják a termelésből, a kutakat pedig lezárják. Emiatt mind a meddő, mind a termelésből kivont kutak szerkezete funkció nélkül marad. Magyarország területén kilencezer mélyfúrású kút található.
A WeHEAT-technológiát a felszín alatti vizek védelmében és a meglévő mélyfúrásállomány újrahasznosításának érdekében dolgoztuk ki, és illesztettük a Pannon-medencebeli földtani adottságokhoz.

A Magyarországon fellelhető meddő kutak elhelyezkedése
Fotó: WeHeat

 

Mennyivel csökkentheti a háztartások kibocsátását, illetve költségeit, ha geotermikus energiát használnak?

Az MS Energy Solutions Kft. megoldása egy 600 lakásos társasház vagy egy 15 ezer nm-es üvegházrendszer fűtéséről is tud gondoskodni oly módon, hogy a fűtésszámlát a mostani költségek akár 1 százalékára le tudják szorítani. Az átalakított kutak egyik nagy előnye, hogy a működtetésük roppant olcsó, mivel nincs szükség emberi személyzetre. Egy kis áram kell, de a rendszer primer energiaigényét napelemekkel is lehet biztosítani.

 

Hogy látják, mi a WeHeat jövője? Világszinten is segíthet a kibocsátás-csökkentésben?

A WeHEAT-technológia a legmodernebb környezetvédelmi- és fenntarthatósági alapelvek szerint működik. Szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátásával nem járó zöldenergia, amely kiváltja a fosszilis tüzelőanyagokkal történő fűtést. Egyéb mélygeotermikus rendszerekből ismert, a termálvíztermelés mellett jelentkező gáztermelés itt a zárt ciklus miatt nem jelentkezik. Egészségre ártalmas égéstermékek, gázok nem keletkeznek, és nem is termelnek ki ilyeneket. A zárt ciklusú rendszer működése környezeti terhelést nem eredményez, fluidumtermeléssel nem jár, így még a felszín alatti vízkészleteket sem érinti. A hévízkészletek végesek, a felszín alatti vízáramlási rendszerek érzékenyek. Pazarló, visszasajtolás-mentes kitermelésük nem egyeztethető össze a geotermikus energiahasznosítás fenntarthatósági elveivel. A zárt ciklusú víztermelés ugyan kisebb energetikai volumenű, de nem érinti a felszín alatti hévízkészletek sérülékeny rendszerét sem minőségi, sem mennyiségi szempontból. A WeHEAT-rendszerek működése kizárólag a fenntarthatóság normális földtani keretei között mozog. A földtani környezet hőtranszportfolyamatai hasznosíthatók, de nem túltermelhetők. Tranziens modellezéssel állítjuk be a fenntartható termelési léptéket, így a mélységi rendszer kizárólag a megújulási lépték maximumáig termeltethető, önszabályozó módon garantálva a stabil és hosszútávú termelhetőséget.

 

„A WeHEAT-rendszerek működése kizárólag a fenntarthatóság normális földtani keretei között mozog.”
Fotó: WeHEAT

A tendenciák világszinten is ebbe az irányba mozdulnak, a rendszer már most is komoly külföldi érdeklődésre tart számot.

A közelmúltban elkezdtük annak vizsgálatát, hogyan lehetne növelni a kinyert maximum hőteljesítményt ahhoz, hogy elektromos áram átalakítására is alkalmas legyen. Belekezdtünk egy áramtermelő egység fejlesztésébe, de a WeHEAT Power prototípusának megépítéséhez külső forrás bevonására van szükség

 

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!