Napenergia: a külföldieket is vonzza a magyar támogatási rendszer

Kedvező a megítélése az új magyar megújuló energia támogatási rendszernek, a napokban meghirdetett második Metár-tenderre pedig jelentős, részben külföldi érdeklődés várható. A piacon így végre megjelenhet az igazi projektfinanszírozás, ami azt jelenti, hogy a hitel fedezete a projekt maga és a bankok nem kérnek egyéb tulajdonosi garanciákat, zálogokat – véli Lugos Roland, Optimum Solar Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Portfolio cikkében.

A szakember szerint előnyös lenne, ha a tenderen további kategóriákat hirdetnének meg, például a nagyfelületű lapostetők naperőművi hasznosítását, amely számos EU országban önálló támogatási kategória.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) július 15-én második alkalommal hirdette meg a Metár-tendert a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia támogatására. A második kiírás több ponton érdemben módosult az első kiíráshoz képest, így például emelkedik a meghirdetett energiamennyiség, és az új feltételek szerint a korábbi 20 MW-hoz képest már akár 49,99 MW kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energiát hasznosító erőmű támogatására. A kiírás technológiasemleges, ugyanakkor nagyrészt a hazai szabályozási környezet sajátosságai miatt elsősorban fotovoltaikus naperőművek létesítésére irányuló pályázatok benyújtása várható.

A teljesítmény felső korlátjának felemelése találkozik az iparág kívánságaival és a nemzetgazdasági érdekekkel is, hiszen a nagyobb naperőművek hatékonyabbak és ebből következően fajlagosan olcsóbbak is lesznek. Az Optimum Solarnál is úgy vélik, egyértelmű előrelépést jelent, hogy 20-ról 50 megawattra nőtt az új magyar megújuló energia támogatási rendszer keretében támogatható erőművek teljesítményének felső határa. Azon túl, hogy a tenderek önmagukban is árleszorító hatásúak, a pályázatra beadott kWh árajánlatok várhatóan az előbbi ok miatt is csökkenhetnek, ugyanakkor ez ellen hat, hogy a nagy erőművek hálózati csatlakozása csak a magas feszültségen (132 kV) történhet és új termelői alállomások megépítése is szükséges, ami viszont emeli a beruházási költségeket – véli az Optimum Solar Kft. tulajdonos-ügyvezetője, aki szerint a változás klímastratégiai szempontból is kedvező, hiszen a 2030-ig a kormány által vállalt naperőművi teljesítmény csak ilyen magasabb kapacitású erőművekkel érhető el.

Bár Lugos Roland szerint az új Metár-kiírás bizonyosan nagy, részben külföldi érdeklődést generál, azonban várhatóan minden külföldi résztvevő magyar partnereket keres, mivel nehezen tudnák önállóan kezelni kezdeti fejlesztési feladatokat, a hálózati ügyintézést, a földterületekkel és az engedélyezéssel kapcsolatos teendőket.

forrás

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!