Nincs megállás, tovább emelkedik a gázár

Augusztus 9-én jelentősen megugrott a földgáz jegyzése a holland TTF gáztőzsdén. Az ugrás hátterében az LNG behozatallal kapcsolatos hírek állnak. A cseppfolyósított földgáz beáramlása az egyik jelentős amerikai terminálban 2 éves mélypontra esett, továbbá piaci szereplők azt jósolják, hogy ősszel az LNG szállítások átcsoportosulhatnak Ázsia felé, mivel ott magasabb áron lehet értékesíteni az energiahordozót.

A tegnapi napon a Portfolio is beszámolt róla, hogy a nap egy pontján már több mint 40 százalékos pluszban is volt a holland TTF gáztőzsdén a földgáz ára, miután a piaci szereplőket aggasztja az LNG-szállítás körül kialakult bizonytalanságok, annak ellenére, hogy az uniós országok gáztárolói már így is rekordszinteken vannak.

A holland TTF gáztőzsdén jegyzett következő havi földgáz ára jelenleg 4,3 százalékos pluszban van a reggeli nyitást követően.

A mostani emelkedéssel együtt a hónap során már mintegy 48 százalékot emelkedett a jegyzés, az idei év egészét tekintve azonban ennek ellenére is 80 százalék körüli a mínuszban van a gázár.

A hirtelen emelkedés mögött 3 tényező áll:

  • Egyrészt, kedden csökkent a beáramlás az egyik legjelentősebb amerikai LNG-terminálba, valamint a kontinensre irányuló importmennyiség 2021 óta a legalacsonyabb szintre esett.
  • Emellett pedig könnyen lehet, hogy a magasabb árak miatt ősszel Ázsiába irányulhatnak majd az LNG-szállítmányok, így szűkös kínálattal kell nekivágnia Európának a téli időszaknak a rekordszintű uniós tárolói töltöttség ellenére.
  • Továbbá szintén friss hír, hogy már akár jövő héten sztrájkba kezdhetnek az egyik jelentősebb Ausztrál LNG-létesítmény dolgozói, ami további zavartokat okozhat a kínálati oldalon.

A heves piaci reakció némiképp meglepő lehet, különösen akkor, ha megnézzük, hogy jelenleg 90 százalék körüli, rekordszinten van az uniós gáztárolók töltöttségi szintje. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az őszi időszak közeledtével jellemzően növekszik a volatilitás a termékben.

 

Címlapkép: Shutterstock

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!