Olcsó villanyautók – Elhozzák az elektromos forradalmat?

Az eladási adatok jól mutatják, hogy a vásárlók rákaptak az olcsóbb zöld járművekre. A gyárak nagy része még sem ezekre teszi a fókuszt. Akkor most küzdünk a kibocsájtás ellen?

A legutóbbi hazai elektromos autó pályázat slágerautója volt a VW e-up! és a Skoda Citigo e iV. A két autó ugyan azt a technikát rejti, a különbség annyi, hogy a VW jelvénnyel drágábban lehetett megvásárolni.

Harcok

Ha picit hátra lépünk és tágítjuk a látókörünket, akkor meg lehet figyelni az elektromos autózás mesterséges tolásának a hátulütőit. Ez talán a különféle energia ága közötti lobbi harcnak köszönhető, hogy a későn ébredő hidrogént, a mesterséges, CO2 mentesen előállított üzemanyagokat (e-fuel), a földgáz hajtást és a vasúti teherautó szállítást komolyan mellőzik. Kívülről nézve csak egy irány létezik: az elektromos hajtás. Minden más az ördögtől való, legfőképp a mára szuper tisztává varázsolt belsőégésű motorok alkalmazása. 

A rendszabályozás fő fegyvere, a gyárakra kiszabott széndioxid kvóta. Ha a vállalat csoport által eladott autók CO2-es átlaga túllépi az előírt szintet, akkor jön a büntetés. Ezért szeretik a cégek a nehéz és a töltetlenül rengeteget fogyasztó plug-in hibrideket. Ezeknek a drága modelleknek a bevetése – papíron – hatékonyan csökkenti a kibocsátást. 

A limitált példányszám

Az európai szabályozás logikátlansága, példákon keresztül jól szemléltethető. Hogy a Skoda számai rendbe legyenek, kijöttek a Citigo kiskocsi elektromos verziójával. Mindössze 20 ezer példány kellett a Skoda kvótájának az egyenesbe hozásához, ezért ennyit is gyártottak belőle. Egy példánnyal sem többet. Magyarország 200 darabot kapott, ami pár hét alatt el is fogyott. Mostanság csak a VW e-up! érhető el, a testvérmodellje már nem. A hazai fogyási sebesség is mutatja, hogy komoly az igény a baráti árfekvésű villanyautókra. Ezeket nem csak magánvásárlók kedvelik, hanem a kiszállítással és autómegosztással foglalkozók is. 

A jelenlegi szabályozás másik eredménye, ennél is „szebb”. Folyamatosan tűnnek el a városban tényleg 4-4,5 liter körül fogyasztó kisautók. Az oka, hogy az előállításukat megdrágítja zöld technika, pl. a lágy hibrid rendszer.

Miközben a Ford boldogan árulja a 457 lóerőt és 825 Nm-t tudó Explorert, ami egy hétüléses, ötméteres tölthető hibrid. Hasonló a helyzet más márkák, bőven 2 tonna fölötti, sokat fogyasztó óriás plug-in hybrid suvjaival is… Az előbb felsorolt autók „zöldek”, a Suzuki Ignis pedig „szennyező”.  

 

Támad a Dacia! 

Visszatérve az villanyautókhoz, cégcsoportja válogatja, hogy ki, hogyan áll a kérdéshez. Ami megfigyelhető, hogy még pár évig a drágább, azaz a haszonnal vagy a nagyobb haszonnal értékesíthető villanyautókat árusítják. Ennek szellemében, a VW csoport 2025-re tervezi az e-up! utódjának a piacra dobását…

A Dacia Springet Kínában Renault City K-ZE néven forgalmazzák. Ez a típus tényleg belépő szintű villanyautó, cserébe baráti áron dobhatják piacra.

A 3,73 méter hosszú, 44 lóerős és 230 km hatótávú kiskocsi komolyan megmozgatta a piacot. Európában, a 2021 januárjától, novemberig terjedő időszakban a Tesla Model 3 volt a piacvezető (20952 db), tőle alig lemaradva második a Renault Zoe(20041). A bronzérmes a Peugeot e-208 16260 példánnyal, negyedik a Spring 8599 darabbal. A Dacia számaihoz fontos hozzáfűzendő, hogy ősszel kezdték árulni, és csak néhány országban… Szóval veszélyes ellenfél született.

 

Nem mind arany, ami fénylik

A Springet minimál villanyautónak kell elképzelni, ami jól illik a Dacia kínálatába. Erre nem csak a rendkívüli lassúsága (19 mp alatt gyorsul 100 km/órára) és a mérete a bizonyíték, hanem az is, hogy az Euro NCAP töréstesztjén egy csillaggal jutalmazták. A benn ülő felnőttek védelme 49 százalékos lett. A csillagok azért is maradtak el, mert az autóban lévő elektronikus asszisztensek és a biztonsági figyelmeztetések száma az alapverzióban minimális. (Ez a területet 32 százalékot kapott.) A töréstesztje természetesen jobb, mint a Kínában forgalmazott kivitelé. De azért messze van a régebbi Renault-k és persze a mai korszerű modellek, könnyen hozott 4 és 5 csillagos szintjétől. 

 

Energiakérdés

Ha már ekkora a hype, magyarul felhajtás a szénlábnyom csökkentésen, akkor talán a gyáraknak az autók mennyiségére kellene fókuszálniuk. Ami annyit jelent, hogy a kisebb, az átlagember által is elérhető és munkára fogható autók terjedésére. Elviekben a Daciában megvan a potenciál arra, hogy komolyat robbantson a piacon. Ennek hozadéka a városban sokat futó dízel futárautók gyorsabb lecserélése. A román márka előretörése a többi gyártót is arra sarkalhatja, hogy erre a kategóriára kiemelten figyeljen.

 

Címlapkép: dacia.hu

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!