Összekapcsolják Belgium és Németország gázhálózatait

Németország és Belgium a két ország gázhálózatának összekötéséről, illetve hálózat bővítéséről állapodott meg. A tervek szerint a bővítés után Belgium megkétszerezi a Németországba exportált LNG mennyiségét, emellett a jövőben megújulók által termelt energia kereskedelme is megnő a két fél között. A rendszerfejlesztés után a gázvezetékek hidrogén szállítására is alkalmasak lesznek.

Alexander De Croo belga miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár a belgiumi Bruges-ben a két ország szorosabb energiaügyi együttműködéséről tárgyalt, valamint gázhálózataik összekapcsolásában egyezett meg – tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.

Az első alkalommal összehívott belga-német energiacsúcs eredményeit összegezve a belga napilap internetes oldalán közölte, a Zeebrugge kikötőjében található gázterminál meglátogatásakor Alexander De Croo elmondta: országa megkétszerezi a Belgiumból Németországba áramló cseppfolyósított földgáz (LNG) mennyiségét. A hálózati kapcsolatok bővítésének munkálatait még az idén el kell kezdeni – jelentette ki a belga miniszterelnök, majd hozzátette:

„A fejlesztés alatt álló energiainfrastruktúrának a jövőben hidrogén szállítására is alkalmasnak kell lennie.”

A beszámoló szerint a határokon átnyúló hidrogénhálózat fejlesztéséről szóló megállapodásban a felek abban egyeztek meg, hogy a két ország legkésőbb 2028-ig összekapcsolja a hálózatot. Ez azt is lehetővé teszi majd, hogy több megújuló energiát integráljanak a hálózatba – írták.

„A szorosabb együttműködés révén növelni fogjuk a hidrogéntermelést gazdaságaink számára, és biztosítjuk, hogy a nyersanyagok és az energia iparunk rendelkezésére álljanak”

– tette hozzá De Croo.

Olaf Scholz közölte: az elmúlt 12 hónap ismét megmutatta, mennyire fontos a szoros európai együttműködés, különösen az energiaügyek területén. Az, hogy Németország bővíti a Belgiumból érkező gázszállítást lehetővé tevő összeköttetését, fontos a más országokba irányuló szállításokhoz is. Az összekapcsolt piacok az energiát olcsóbbá teszik a fogyasztók számára – mondta. Ez vonatkozik a villamos energiára, de a jövőben a hidrogénre is – tette hozzá a német kancellár.

A napilap közölte azt is, hogy a találkozó keretében a belga gáz- és áramelosztó hálózatot üzemeltető Elia egyetértési megállapodást írt alá német partnerével, az Amprion áramszolgáltató vállalattal arról, hogy egy második, az északi-tengeri szélerőművek által termelt energiát szállító, határokon átnyúló összeköttetés létrehozásának előkészületeibe kezdenek Belgium és Németország között. Az összeköttetés 2037-re valósulhat meg – tették hozzá.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!