Portugália leállította utolsó szénerőművét is

Miután a hétvégén leállította utolsó működő szénerőművét, Portugália az Európai Unió negyedik olyan országa lett, amely nem használ szenet a villamosenergia előállítására.

Miután a hétvégén leállította utolsó működő szénerőművét, Portugália az Európai Unió negyedik olyan országa lett, amely nem használ szenet a villamosenergia előállítására.

Azt persze hozzá kell tenni, hogy a mostani lépés ellenére még mindig nagy mértékben támaszkodnak majd a fosszilis tüzelőanyagokra az energiatermelésben, de a megújulók aránya már most 60-70%-ék körüli. Így az ország várhatóan tudja majd teljesíteni a 2030-ra vállalt célkitűzését, miszerint 2030-ra felhagynak a fosszilis tüzelőanyagok erőművi használatával.

Ezzel együtt sajnos a kibocsátás csak részben fog mérséklődni, ugyanis a magánkézben lévő erőművet hamarosan fapellet-égetésre alakítják át. Korábban már írtunk róla, hogy az EU-ban a megújuló energiák között szerepel a biomassza felhasználása is, melyhez azonban gyakran egész erdőket vágnak ki.

A következő nagy kihívás annak biztosítása, hogy a leálló szénerőművek ne kövessék el azt a hibát, hogy a szenet földgázra vagy fenntarthatatlan biomasszára cserélik.

–mondja Kathrin Gutmann, a Europe Beyond Coal nevű szervezet kampányigazgatója.

Portugálián kívül Belgium, Ausztria és Svédország azok, melyek már felhagytak a szén energiatermelésre való használatával.

 

Címlapkép forrása: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!