Szénfüggő lett a világ, az áram több mint harmadát ebből állítják elő

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint idén a globális szénfelhasználás a tavalyi rekordszint közelében maradhat. 2022-ben a magas földgáz árak miatt sok szereplő a feketekőszén felé fordult, így a világ villamosenergia-termelésének 36%-át ebből az energiahordozóból fedezte. Idén több nyugati ország is csökkentette szénfogyasztását azonban az ázsiai országokban tapasztalható növekedés ezt ellensúlyozza.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb adatai szerint tavaly 3,3 százalékkal nőtt, és újabb rekordot ért el a globális szénfogyasztás, írja a CNBC.

A párizsi székhelyű szervezet szénpiaci jelentése szerint a kereslet a gyengébb világgazdaság ellenére nőtt, elsősorban azért, mert a világ számos részén könnyebben elérhető és olcsóbb, mint a földgáz.

2022-ben 10 440 terawattóra áramot termeltek szénből, ami a Föld villamosenergia-termelésének 36 százaléka.

Az IEA szerint a szénfogyasztás 2023-ban a tavalyi rekordszintek közelében marad. Földrajzi szempontból 2023-ban vegyes a kép. Régiónként az idei év első felében az Egyesült Államokban és az Európai Unióban a korábban vártnál gyorsabban – 24 százalékkal, illetve 16 százalékkal – csökkent a szénkereslet, áll az IEA közleményében.

A két legnagyobb fogyasztó, Kína és India kereslete azonban több mint 5 százalékkal nőtt az első félévben, ami több mint ellensúlyozta a máshol tapasztalható csökkenést.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!