Több mint 30 éve nem történt ilyen – Esik az olaj ára

Zuhanásnak indultak a nemzetközi olajárak, miután a világ legnagyobb olajfelhasználójának, Amerikának a heti üzemanyagkészlet növekedésében 30 éves rekordot mértek, továbbá alacsony fogyasztói aktivitás jellemezte a hetet. Ennek ellenére ugyanebben az időszakban az USA nyersolajkészletei nagyot, 5,5 millió hordóval estek, mely feltehetően a Vörös-tengeri zavargásoknak tudható be.

Meredek esésbe kapcsolt nemrég az olajár, ezzel szinte teljesen visszafordítva a tegnapi felpattanást, miután meglepően kedvező adatokat közölt az amerikai energiahatóság a felhalmozott készletekről – írja a Reuters.

Az alacsonyan alakuló üzemanyag-kereslet és az amerikai Energiainformációs Ügynökség (EIA) adatai szerinti jelentős készletnövekedés hat a mai kereskedésben a jegyzésre – már 2,4 százalékos mínuszban van a Brent olaj ára, jelenleg egy hordóért 76,4 dollárt kell adni.

A stratégiai üzemanyagkészletek 10,9 millió hordóval 237 millió hordóra emelkedtek a tengerentúlon,

EZ PEDIG TÖBB MINT 30 ÉVE A LEGNAGYOBB HETI EMELKEDÉST JELENTI.

Bár a nyersolajkészletek 5,5 millió hordóval csökkentek a héten az EIA adatai szerint, ez azonban nagyrészt annak tudható be, hogy ismét fennakadások vannak a Vörös-tengeri hajózásban, mondta Bob Yawger, a Mizuho energiacég igazgatója.

A Vörös-tengeri helyzet miatt sok finomító és nyersolajvásárló arra kényszerült, hogy inkább az Egyesült Államokhoz forduljon az áruért, minthogy Afrikát megkerülje

– mondta Yawger.

A hajózással kapcsolatos aggodalmak azt követően erősödtek ismét fel, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi lázadó csoport szerdán közölte, hogy „célba vettek” egy Izraelbe tartó konténerszállító hajót, erre reagálva egyes szállítmányozó cégek leállították a Szuezi-csatornán keresztül történő közlekedést. Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága szerint a militáns csoport tegnap két hajó irányába is ballisztikus rakétát lőtt ki a Vörös-tenger déli részén. A fejlemények hatására a benchmark olajtermékek mintegy 3 százalékkal emelkedtek szerdán.

 

Címlapkép: Getty Images
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!