Nemzetközi Energia Ügynökség: A globális szénfelhasználás 2023-ban minden eddiginél magasabb

A Nemzetközi Energiaügynökség (EIA) legújabb éves riportjában arról számol be, hogy a szénfelhasználás szempontjából rekord évnek számító 2022-es mennyiséget meghaladja a 2023-as fogyasztás és előszőr éri el a világ a 8,5 milliárd tonnát.  A három legnagyobb szénvásárló Kína, India és Délkelet-Ázsia, utóbbi kettőnek várhatóan éhsége jelentősen növekedni fog az elkövetkező években, míg a kínai csökkeni fog.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) december 15-én közzétett jelentése szerint a globális szénfelhasználás 2023-ban várhatóan rekordmagasságot ér el, mivel a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban továbbra is erős a kereslet.

 

Az IEA szerint a szén iránti kereslet 2023-ban 1,4%-kal nő, és először haladja meg a 8,5 milliárd tonnát, mivel Indiában várhatóan 8%-kal, Kínában pedig 5%-kal nő a felhasználás a növekvő villamosenergia-igény és a gyenge vízenergia-termelés miatt – írja az Euronews. Az Európai Unióban és az Egyesült Államokban azonban a jelentés szerint a szénfelhasználás 2023-ra egyenként mintegy 20%-kal csökken.

A szénfelhasználás várhatóan nem csökken 2026-ig, amikor a megújuló energiaforrások kapacitásának a következő három évben történő jelentős bővülése még a tiszta energiára vonatkozó politikák hiányában vagy azok megerősítése mellett is hozzájárulhat a 2023-as szinthez képest 2,3%-os csökkenéshez.

A globális fogyasztás azonban az előrejelzések szerint 2026-ban is jóval 8 milliárd tonna fölött marad – áll a jelentésben. A Párizsi Megállapodásban kitűzött célok eléréséhez a szén felhasználásának jelentősen gyorsabban kellene csökkennie – tette hozzá a jelentés.

Az IEA szerint Kína várhatóan a következő három évben a globális megújulóenergia-bővülés több mint felét fogja kitenni, ami miatt az országban 2024-ben csökken a szén iránti kereslet, és 2026-ig nem fog növekedni.

A világ szénfelhasználásának fele Kínából származik, így a szén kilátásait az elkövetkező években jelentősen befolyásolja a tiszta energia bevezetésének üteme, az időjárási körülmények és a kínai gazdaság strukturális változásai – áll a jelentésben.

A jelentés szerint idén Kína, India és Délkelet-Ázsia várhatóan a globális szénfogyasztás háromnegyedét adja majd, szemben az 1990-es negyedével, és a délkelet-ázsiai fogyasztás 2023-ban várhatóan az USA és az EU fogyasztását is megelőzi. A jelentés szerint 2026-ig India és Délkelet-Ázsia az egyetlen olyan régió, ahol a szénfogyasztás várhatóan jelentősen növekedni fog.

 

Címlapkép: Canva
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!