Több órán át csak megújuló energiát használt Görögország

Görögország a hónap elején a világon elsőként 100%-ban zöldenergiából látta el lakosságának energiaigényét legalább öt órán keresztül. Az energiaátviteli szolgáltató közlése szerint délelőtt 11 órakor 3106 MW-os fogyasztás láttak el vízi- és szárazföldi megújulóenergiákból, ami szintén rekord értéknek számít. Görögország kihasználva a természeti adottságait nagy hangsúlyt fektet a zöldenergiára, az idei év első nyolc hónapjában energiatermelésük 46,1%-át biztosították megújulókból.

Óriási energetikai mérföldkövet ért el Görögország a hónap elején: az ország független energiaátviteli szolgáltatója (IPTO) szerint október 7-én, azaz múlt hét pénteken legalább öt órán keresztül 100%-ban megújuló energiaforrások fedezték a lakosság energiaigényét – a közösségi médiában közzétett bejegyzésük szerint korábban soha nem volt még példa ilyesmire. Hozzátették, hogy aznap helyi idő szerint délelőtt 11 órakor 3106 MW kapacitással üzemeltek a tiszta áramot termelő rendszerek, amely szintén rekordnak számít.

A vállalat szerint a szárazföldön és tengeren megvalósított összeköttetésekkel új áramkapacitás jön létre megújuló energiaforrások még nagyobb penetrációjának támogatására, zöldebbé téve az ország energiamixét.

A görög energiarendszer folyamatosan tisztul, The Green Tank nevű klímavédelemmel foglalkozó görög nonprofit szervezet szeptemberi bejegyzése szerint az idei év első nyolc hónapjában 46,1% volt a megújulók aránya az energiatermelésen belül, míg 2021 ugyanezen időszakában 41,9%, egy évvel korábban pedig 34,3% volt.

A megújulók súlya az energiaellátásban folyamatosan nő, a földgázé viszont 2018 óta először csökkent idén. Forrás: Görögország energiaátviteli szolgáltatója

Reuters beszámolója szerint más európai országokhoz hasonlóan Görögország is csökkentette az orosz gáztól való függőségét az Ukrajnában zajló háború miatt. Ezt főként az LNG import növelésével tette, de sajnos az ország dekarbonizációs törekvéseivel szemben a barnakőszén-bányászat is növekedett. A jelenlegi terveik szerint 30 milliárd eurónyi európai támogatásból és magán beruházásokból 2030-ra legalább 70%-ra növelné Görögország a megújulók arányát az energiamixben.

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!