Aggasztó kijelentést tett a Gazprom: nem lehet garantálni az Északi Áramlat gázvezeték működtetését

Újabb érdekes hír érkezett az Északi Áramlat-1 portovajai gázturbináiról. Június közepe óta az eddig szállított gáz mennyiség 60%-a érkezik Európa egyik legnagyobb gázvezetékén, aminek az oka a Kanadában felújításon áteső Siemens turbinák le nem szállítása. Kanada azonban nemrég engedélyezte az orosz szankció feloldását a turbinák felett, hogy kontinensünk újra megfelelő mennyiségű földgázt kaphasson. A Gazprom értesülése szerint a Siemensnek nincs a turbinák szállításához tartozó szállító levele, ami a kompresszorállomás biztos működését akadályozza.

A Gazprom orosz állami energetikai óriáscég azt közölte szerdán, hogy nem tudja garantálni az Északi Áramlat részét képező egyik “kritikus fontosságú létesítmény” biztonságos működtetését, mert kétségesnek tartja, hogy Kanada tényleg visszajuttatja-e a gázvezeték karbantartás alatt álló turbinaberendezését.

Kanada a múlt hét végén jelezte: úgy döntött, az Oroszországgal kialakult energiaválság enyhítése érdekében visszaadja Németországnak az Északi Áramlat portovajai kompresszorállomásának turbinaberendezését, amely jelenleg a Siemens-csoport műhelyében van a québeci Montreal közelében.

A Gazprom nem rendelkezik egyetlen olyan dokumentummal sem, amely arra utalna, hogy a Siemens tényleg visszaszállítaná a turbinát Kanadából – tudatta a vállalat közleményében, hangsúlyozva, hogy ilyen körülmények között lehetetlen nyilatkoznia arról, képes lesz-e biztosítani a portovajai kompresszorállomás működését.

Ugyanakkor Olaf Scholz német kancellár szerdán épp arról adott ki közleményt, hogy üdvözli Kanada döntését, hogy visszajuttatják a turbinát Németországba. Kanada lépése “biztosítja gázellátásunkat, aminek köszönhetően Németország és Európa továbbra is képes lesz Ukrajna humanitárius, anyagi és katonai támogatására” – fogalmazott Scholz.

A Németországot orosz gázzal ellátó Északi Áramlat gázvezetéken keresztül a terveknek megfelelően hétfőn leállították a szállítást a rendes évi karbantartási munkák miatt. A munkálatok július 21-ig tartanak. Ez alatt a tíz nap alatt nem szállítanak gázt a vezetéken keresztül Németországba.

 

EURÓPA ATTÓL TART, HOGY OROSZORSZÁG A KARBANTARTÁS BEFEJEZTÉVEL NEM INDÍTJA ÚJRA A GÁZSZÁLLÍTÁST, AMI TOVÁBB SÚLYOSBÍTANÁ A KONTINENS ENERGIAVÁLSÁGÁT.

A sajtó megkeresésére a német gazdasági minisztérium nem kommentálta a Gazprom közleményét. A tárca szóvivője annyit közölt, hogy a karbantartást végző Siemens éppen felkészül arra, hogyan tudják majd a turbinaberendezést a lehető leggyorsabban visszaszállítani és az állomáson üzembe helyezni.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

 

 

Címlapkép: Shutterstock

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!