Akku-újrahasznosítót épít a világ legnagyobb vegyivállalata

Napjainkba a nagyszámban elterjedt lítiumionos akkumulátorok újrahasznosítás nagy probléma, ami miatt a BASF vegyipari cég 2024-re akkumulátor szétszedő- és újra hasznosító üzemet indít. A akkuk 95%-át lehet újból használni a Németországba működő gyár évi 15 000 tonna akksit képes lesz feldolgozni.

A német BASF a világ legnagyobb vegyipari vállalata, és mint ilyen, közvetlenül érdekelt az akkuk összetevőinek gyártásában.

A szétszedésből sem akarnak kimaradni.

Aranybánya

Bár sokan aggódnak annak kapcsán, hogy mi lesz, amikor a szép, új, elektromos jövő árnyékában az autók és ipari energiatárolók akkumulátorai felett már eljárt az idő és leselejtezik ezeket, mindenkit megnyugtathatunk, nem csak a környezetvédelmi előírások szigora tartja majd a hulladéklerakókon kívül ezeket az alkatrészeket, hanem egy mindennél hatalmasabb erő, az üzleti haszon garantálja majd újrafeldolgozásukat. Ahogy J.B. Straubel, a Tesla egykori társalapítója és technikai igazgatója fogalmazott nemrég egy interjúban, egy kiszuperált akku igazi aranybánya. Ő már csak tudja, ugyanis jelenleg egy igen ambiciózus akku-újrahasznosítással foglalkozó cég alapítója, vezetője.

A német vegyióriás BASF is hasonlóképpen gondolkodik, hiszen az akkumulátorok belsejében a szükséges alapanyagok már magas koncentrációjú, tisztított állapotban vannak jelen, ezeket nem kell újra kibányászni és finomítani. Ráadásul nagyjából 95%-uk teljesen újrahasznosítható, úgyhogy vétek lenne ezeket kidobni. A cég most azt jelentette be, hogy a német Schwarzheide városában épít egy évi 15.000 tonna akku feldolgozására alkalmas üzemet, ami 2024 elején már hozzá is kezd a termeléshez.

Igen, termeléshez, hiszen ez tulajdonképpen egy alapanyaggyár lesz a vállalat saját katódgyártó üzemei részére. A cég azt is kiemeli, hogy a lokáció már csak azért is ideális, mert sok villanyautó-gyártó található Közép-Európában, ráadásul már eleve üzemel itt egy katód-újrahasznosító egységük.

Az új üzem az ún. fekete massza előállítására fog szakosodni, ami gyakorlatilag az akkucellák összezúzott elegye, benne az összes fontos fém, így a lítium, a nikkel, a mangán, illetve kobalt darabkáival az egykori cellából. Ezek mechanikai tisztítása után hidrometallurgiai eljárásokkal nyerik vissza az eredeti alkotóelemeket, kulcsfontosságú fémeket, amelyhez egy újabb üzemet épít majd fel a vállalat az évtized közepére.

A cég szerint ezzel körforgásossá válik az akkugyártáshoz szükséges alapanyagok előállítása, és csökken a bányászattól – illetve, tesszük hozzá, a rizikós országoktól – való függés is.

 

 

Címlapkép: BASF

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!