Az Ibériai-félsziget hamar Európa zöld-projekt központjává válhat – Portugália is tör előre

Portugália és Spanyolország könnyen Európa zászlós hajói lehetnek a megújuló forrásokat használó országok között. A környezeti adottságaik miatt a két ország olcsón nagy mennyiségű energiát tud létre hozni, Portugália emiatt 7,57 milliárd eurót fektetett zöld energiát használó erőművek építésébe.

Az Ibériai-félsziget vezető szerepet tölt be a megújuló energiaforrások terén a nap-, víz- és szélenergia tekintetében egyaránt. Portugália és Spanyolország a magas napsugárzás és a viszonylag erős szél miatt várhatóan olcsóbban tud megújuló energiát, többek között zöld hidrogént előállítani, mint Európa más részei így meg vannak ahhoz az adottságai, hogy egyre több zöld projektnek adjon otthont.

A megújuló energiára szakosodott híroldal, a Rechargenews.com még áprilisban arról számolt be, hogy idén több nagyszabású zöld projektet is bejelentettek a régióban. Ezek közül az egyik egy a portugáliai Sines kikötőjében 2025-ig megvalósuló zöld hidrogénlétesítmény, mely 500 MW-os elektrolízisberendezésekkel évente 50 000 tonna zöld hidrogént és 500 000 tonna zöld ammóniát fog előállítani. A beszámoló szerint ez Európa egyik legnagyobb, egy helyszínen megvalósuló megújuló hidrogénprojektje.

Az eddigi közölt projekteken kívül Portugália a napokban egy újabb lépést tett a zöld projektek gyarapítása érdekében.

Reuters beszámolója szerint Portugália 51 konzorciumot választott ki, hogy az Európai Unió gazdaságélénkítési programjának részeként a következő négy évben összesen 7,57 milliárd eurót fektessenek be zöld és egyéb innovatív projektekbe.

 Antonio Costa miniszterelnök a napokban mondta el, hogy a kiválasztott projektek hárommilliárd eurót használhatnak fel az ország 16,6 milliárd eurós helyreállítási alapjából. A vállalatokhoz és kutatóegységekhez eljuttatott pénzösszeg a későbbiekben további 1,6 milliárd euróval és hitelekkel emelhető.

Costa elmondta, hogy a támogatott projektek a zöld hidrogén és lítium elemgyártó üzemek, az agráripar, az elektromos kerékpárok, az egészségügyi beruházások és az energiagazdálkodó lakáskonstrukciók témaköreit érintik.

Kifejtette azt is, hogy azt várják, a beruházások 2026-ig bezáróan gazdaságélénkítő hatásukat is kifejtik, hiszen az új projektek új termékeket, szolgáltatásokat és találmányokat jelentenek a jövőre nézve.

A támogatások következtében úgy számolnak, hogy mindez 17 ezer új munkahelyet jelent majd. Összesen 930 érintett céget, melyeknek 60 százaléka mikró, kicsi vagy közepes méretű vállalkozás. Az említettekkel együtt pedig tudományos és technológiai kutatóegységeket is támogatnak ilyen módon.

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!