Az uniós országok az energiareformok egy részének eltörlését fontolgatják

Az Európai Bizottság energiareformjával kapcsolatban továbbra sincs megállapodás a tagországok között. A Bizottság márciusi javaslata szerint az energiatermelők a tagállamokkal hosszú távú, rögzített áras szerződéseket kötnének, hogy a fogyasztók a jövőben jobban védve legyenek az esetlegesen megugró energiaárak ellen. A vezető gazdaságok között a témában azonban továbbra sem lehet látni az egyetértés és kompromisszumkészség jelét.

Az Európai Unió országai fontolgatják az európai villamosenergia-piac reformjának egyik központi elemének eltörlését, miközben Franciaország és Németország között patthelyzet alakult ki az erőműveknek nyújtott állami támogatással kapcsolatban – derült ki egy, a Reuters által ismertetett dokumentumból.

 

Az EU 27 tagállama közös álláspontra törekszik az uniós villamosenergia-piac tervezett reformjaival kapcsolatban, de az országok, köztük Németország és Franciaország hónapok óta vitában állnak egymással arról, hogy a szabályok egyes országoknak versenyelőnyt biztosíthatnak-e másokkal szemben – írja a Reuters.

A kérdés az, hogy a kormányok képesek lesznek-e államilag támogatott, rögzített árú energiaszerződéseket ajánlani a meglévő erőműveknek – majd az ezekből a szerződésekből származó többletbevételeket beszedni és az iparágak támogatására fordítani.

Franciaország szívesen alkalmazná ezeket a támogatásokat az atomenergia-flottájára, és a javasolt szabályokat a közép- és kelet-európai országok is támogatják. Németország és más országok azonban határozottan ellenzik – arra figyelmeztetve, hogy ez a francia iparágaknak előnyt biztosíthatna a sajátjaikkal szemben.

A Reuters által ismertetett kompromisszumtervezet három lehetőséget kért az országoktól, köztük azt, hogy a reformból teljesen töröljék az ilyen támogatásokra vonatkozó szabályokat.

 

Nehéz kompromisszumot találni

Az EU soros elnökségét betöltő Spanyolország által készített dokumentumban szereplő másik két lehetőség korlátozná, hogy az országok hogyan használhatják fel az energiaár-támogatásokból származó bevételeket, és lehetővé tenné Brüsszel számára, hogy beavatkozzon, és korlátozza egy ország felhasználását, ha az torzítja az EU egységes piacát.

Ez az első alkalom, hogy az országok fontolóra vették a szabályok egyszerű eltörlését, miután nehezen találtak kompromisszumot.

Ha a reform ezen részét nem sikerülne elfogadni, Franciaország és más országok nem tiltanák meg, hogy fix áras áramszolgáltatási szerződéseket kínáljanak a termelőknek. De megnehezítené a szerződéskötések alkalmazását, és az uniós állami támogatási szabályok értelmében Brüsszel jóváhagyásától tenné függővé. Egy magas rangú uniós diplomata szerint a két fél még távolabb áll egymástól, mint júniusban, utalva arra a találkozóra, amelyen az uniós országok energiaügyi miniszterei nem tudtak kompromisszumot kötni a törvényről.

Az Európai Bizottság eredeti, márciusi reformjavaslatának célja az volt, hogy az energiatermelők hosszú távú, rögzített árú szerződéseket kössenek, hogy a fogyasztók kevésbé legyenek kitéve a tavalyihoz hasonló rövid távú gázár-kiugrásoknak. Ennek érdekében Brüsszel azt javasolta, hogy a megújuló és atomerőművekbe történő új beruházások állami támogatását fix árú, államilag támogatott villamosenergia-szerződések formájában nyújtsák. Ezt a részt az országok törölhetik.

Az uniós országok nagykövetei szerdán, azaz ma vitatják meg a javaslatot. Október 17-e a határidő, amikor az energiaügyi miniszterek találkozóján megpróbálnak megegyezésre jutni.

 

 

Címlapkép: Canva

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!