Szivárgás a szlovéniai atomerőműben

Ideiglenesen leállítják a szlovén krskói atomerőművet. A létesítményt felügyelő szervezet fokozott szivárgást észlelt az erőmű elsődleges rendszerében, melynek kijavításához a reaktor termelésének felfüggesztése szükséges. Az atomerőmű üzemeltetője szerint a szivárgás mértéke a környezetre, illetve a dolgozókra nem káros.

Óvintézkedésként leállítják a szlovéniai krskói atomerőművet csütörtökön, miután fokozott szivárgást észleltek az elsődleges rendszerben – írta az STA szlovén hírügynökség a nukleáris létesítmény üzemeltetőjére hivatkozva.

Az atomerőmű üzemeltetője hangsúlyozta, hogy a sugárzás szintje a biztonságos határokon belül van a létesítményben, nem veszélyezteti az alkalmazottakat és az erőmű környezetét sem.    

„Azonosítani kell a szivárgás pontos forrását és el kell végezni a szükséges javításokat, ezért van szükség az erőmű leállítására” – magyarázta az üzemeltető. Kifejtette, hogy a szakemberek este 11 órától megkezdik a reaktor teljesítményének fokozatos csökkentését, majd a reaktor leállása után látnak hozzá a szivárgás forrásának azonosításához és a javításhoz. Közölte, hogy a nukleáris biztonsági hivatalt értesítették az erőmű leállításáról.

A krskói atomerőmű folyamatosan üzemelt tavaly ősz óta, amikor előre tervezett karbantartás miatt egy hónapra leállították működését.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!