Beperelhetik a Gazpromot a gázszállítmányok csökkentése miatt

Moldova perindítást fontolgat a Gazprommal szemben szerződés be nem tartás miatt. A volt szovjetköztársaság jelentősen függ az orosz földgáztól és mióta az országba 40%-kal kevesebb import érkezik az állam nehezen tudja ellátni a lakosságot villamosenergiával.

A moldovai kormány azt fontolgatja, hogy bepereli a Gazprom orosz állami energiavállalatot a földgázszállítmányok jelentős csökkentése miatt – közölte Andrei Spinu moldovai miniszterelnök-helyettes.

Az orosz energiától függő volt szovjetköztársaságba negyven százalékkal kevesebb földgáz érkezik a Gazpromtól, ami miatt Moldova csak nehézkesen tudja ellátni 2,5 milliós lakosságát villanyárammal.

„Jogászok mérlegelik, hogy a szerződés be nem tartása miatt lehet-e szankciókat kivetni Oroszországra”

– mondta el Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes a PRO-TV tévécsatornának hétfő este.

Hozzátette: a lehetőségek körvonalazódása után eldöntik, hogy milyen irányba tegyenek lépést.

Moldova olyan szerződést kötött a Gazprommal, amely a gáz és az olaj esedékes piaci árának függvényében hónapról hónapra változik.

Chisinau elítélte Oroszország ukrajnai háborúját

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!