Csupán odafigyeléssel is 7-10%-kal csökkenhet a háztartások energiafogyasztása

Ez derült ki a GreenDependent Intézet által már kilencedik éve megrendezett EnergiaKözösségek versenyének tapasztalataiból. A programba becsatlakozó háztartások átlagos energiamegtakarítása 7-10% körül mozog, az igazán elkötelezettek viszont akár 15-30%-ot is csökkenteni tudtak előző évi fogyasztásukhoz képest. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy a csökkenést nem beruházással, energiatakarékos rendszerek és berendezések vásárlásával érték el, csupán a mindennapi tudatos energiahasználattal, melyre bárki képest lehet.

Az EnergiaKözösségek program 2011-ben indult akkor még európai uniós projektként, 2013-óta azonban már az E.ON Hungária Csoport támogatásával valósul meg. A program célja, hogy a háztartások, a családok megértsék milyen hatással van az életükre a klímaváltozás és ők mit tehetnek ezeknek a hatásoknak a mérséklése érdekében.

Vadovics Edina, az intézet szakmai vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a GreenDependent egy több mint 10 éve működő nonprofit közhasznú szervezet, amelynek fő küldetése a fenntartható életmód terjesztése, hogy segítsen az egyéneknek, háztartásoknak, közösségeknek minél zöldebben élni. Az intézet közleményéből kiderül, hogy programjuk elnyerte az Európai Fenntartható Energia Díj (EUSEW Award) „Bevonás-Szerepvállalás” kategória díját, mellyel azt a tevékenységet jutalmazták, amelyik a leghatékonyabban alakítja a fogyasztók energiahasználati szokásait.

A verseny során a résztvevő háztartások életmódjuk és szokásaik megváltoztatásával, a háztartási eszközök tudatosabb használatával érnek el változásokat. Vladovics Edina példaként a mosást és a fűtést említette: utóbbinál 23-24 fok helyett elegendő 20-21 fokra beállítani a hőmérsékletet, előbbinél pedig a 60 fokos programról érdemes 40 fokra váltani.

A 4 hónapos versenyen az önkéntes koordinátorok szervezik meg családjukból, barátaikból, kollégáikból azokat az 5-7 háztartásból álló közösségeket, akik a megmérettetés ideje alatt kreatív feladatok segítségével, tudatossággal, szokásaik megváltoztatásával törekszenek az energiafelhasználásuk csökkentésére.

A verseny alatt minden hónap elején a résztvevőknek le kell olvasniuk – víz, gáz, villany – mérőóráikat, hogy mérni tudják energiafelhasználásuk csökkenését az előző év azonos időszakához képest. A mérések eredményei és a versenyben kapott feladatok, kihívások teljesítése alapján értékelik a résztvevők munkáját és hirdetnek eredményt a számukra.

Az érdeklődők regisztrációját, a www.energiakozossegek.hu oldalon várják.

Címlapkép forrása: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!