Greenergy Market Review – 2024 w5-6

Greenergy Market Review – 2024 w5-6

KŐOLAJ PIACI HÍREK

A Brent jegyzése az elmúlt két hétben nagyot hullámzott. Az 5. hét közepén nagy beesést lehetett tapasztalni, amely egészen a következő hét első feléig kitartott. A 6. hét végén újabb több napos emelkedés volt, a vizsgált időszak végén 82,19 USD/hordón zárt a termék ára.

Brent kőolajár-USD/hordó, elmúlt 30 nap (Forrás)

Az 5. héten publikálta az Egyesült Államok Energia Információs Hivatala (EIA) az ország novemberi kőolajtermeléséről szóló kimutatását. A havi növekedés elérte a 0,6%-ot, az eddig példátlan napi 13,31 millió hordós mennyiséget. A növekedés legnagyobb üteme Texas-ban (+1,4%) és Új-Mexikóban (+2,4%) volt, előbbi napi 5,66 millió hordót, míg utóbbi napi 1,88 millió hordónyi olajat termelt.

Január végén új lelőhelyet fedezett fel a francia olajóriás TotalEnegries Namíbiában. A Mangetti-1X mélytengeri fúrások sikere újabb lehetőséget rejt a több milliárd hordót rejtegető Vénusz olajmező mellett.

A vizsgált időszak utolsó hetében az amerikai foglalkoztatási ráta növekedésről érkezett hivatalos jelentés. A USA munkahelyeinek növekedésével az elemzők a FED kamatciklusának csökkentését a második negyedévre várjak, amely a kőolajkeresletre is hatással lehet.

A norvég Ekofisk olajmezőn dolgozó munkások február végére sztrájkot terveznek. A mező napi 72 ezer hordós kapacitással működik, azonban a munkás tüntetés nagyságától függően a kitermelés nagyban változhat.

6. héten újabb emelkedés lehetett látni a Brent árfolyamában, miután Izrael elsöpörte a közel-keleti konfliktusról szóló tűzszüneti híreszteléseket újabb rakéta támadásokkal. A gázai területeket ért légitámadások után a piaci szereplők a továbbra is kiélezett harcokat és esetleges eszkalációt is árazták.

Földgáz piaci hírek

A holland gáztőzsdén (TTF) a márciusi termék árfolyama az 5. hét közepétől kezdve folyamatosan, visszafogottan csökkent. Az árakat a továbbra is folyamatos ellátás, magas tárolói szintek és az enyhe időjárás hűtötte. A 6. hét utolsó kereskedési napján 27,117 EUR/MWh-án zárta a termék jegyzése.

TTF, március havi földgáz zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Az elmúlt két hétben a HUDEX is követte a TTF mozgását. A 6. hét végén az márciusi termék árfolyam 27,03 EUR/MWh-án zárt.

A TTF jegyzéseinek csökkenését az 5. és 6. héten a magas európai gáztározói szintek támogatták. Franciaországnak és Németországnak, a kontinens két legnagyobb gazdaságának készletei az 5. hét kezdetétől a 6. hét végéig minimálisan csökkentek. Az európai aggregált adatok szerint a franciák gáztartalékai 60 -ról 53%-ra estek, míg a németeké 75-ről 72%-ra. A hazai tartalékok ugyanebben az időszakban 76-ról 74%-ra zsugorodtak. Ezek mellett a kontinens aggregált gáztározói töltöttsége alulról közelítette a 70%-ot.

Január végén Joe Biden, amerikai elnök az LNG exportjának ideiglenes felfüggesztését írta elő. A lépés legfőképp az új, még engedélyre váró projektekre, szerződésekre van legnagyobb hatással. Az országa vezetése szerint a szankcióra azért volt szükség, hogy értékeljék a rohamosan növekvő LNG-ipar környezeti és gazdasági hatásait. A külügyminisztérium az 5. héten tájékoztatást adott, hogy a partnerek nem fognak semmit észlelni a cseppfolyósított földgáz ellátásukban, a mostani amerikai export továbbra is akadálymentes lesz.

A 6. héten érkezett a bejelentés a német VNG energiaipari vállalat és az algériai állami Sonatrach kőolaj- és földgáz vállalat közötti közép távú vezetékes földgáz szállítási megállapodásról. Mennyiségekről egyelőre nem adtak tájékoztatást.

Katar és Magyarország az 5. héten politikai megállapodást kötött hosszú távú LNG szállításról. A megállapodás részleteit a következő időszakban fogják megtárgyalni, ennek ellenére a magyar fél elmondta, hogy az import 2026 utántól fog kezdődni, amint a katari kapacitásbővítések elkészülnek. Továbbá az új megállapodás nem fogja kiváltani a most is érvényes orosz-magyar hosszú távú gázszerződést.

Villamos energia piaci hírek

A német villamosenergia tőzsdén (EEX) az 5. hét második felében nagyobb kiugrást lehetett látni. A magasabb árak egészen a következő hét közepéig kitartottak. A márciusi termék ára a 6. hét utolsó három napjában csökkent újra, a vizsgált időszak utolsó kereskedési napját 62,54 EUR/MWh-án zárta a termék árfolyama.

EEX, március havi villamosenergia zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

A HUDEX záróárfolyam is az EEX-hez hasonló utat járt be a vizsgált időszakban. A 6. hét utolsó kereskedési napján a márciusi termék tőzsdei ára 68,75EUR/MWh-n zárt.

A 6. hét végén a francia chinoni atomerőmű két blokkját le kellett állítani, miután tűz ütött ki a létesítményben. A 3-as blokk transzformátoránál észlelték szombat hajnalban az esetet, ami miatt üzem nem kapott áramot, így automatikusan leállt. Továbbá a vele párban működő 4-es termelőegységet is üzemen kívül helyezték. A kár nem érintett nukleáris területet.

Németország kormánya új gázerőmű stratégiát dolgozott ki az 5. héten. A megállapodásra részletiről egyelőre nem érkezett hivatalos bejelentés. Iparági források azonban arról számoltak be, hogy a program 16 milliárd eurós keretösszegből fog állni, amely 4, egyenként 2500 MW kapacitású gázerőmű megépítésére és későbbi fenntartására lesz felhasználva. Az új erőművek a megújulók ingadozó termelését hivatottak kiegyenlíteni.

A 6. héten jelentette be a magyar rendszerirányító, MAVIR, hogy február végével elindul az ukrán-magyar határmetszéken a kapacitás allokáció.  A napi kapacitáskiosztást a nemzetközi Joint Allocation Office (JAO) fogja lebonyolítani. A két ország villamosenergia-hálózatának kiegyensúlyozását elősegítő lépést még 2022 márciusában kezdték el, kontinentális Európa és Ukrajna szinkronizációjával.

CO2 kvóta hírek

A CO2-kvóta az 5. hét közepén egy napos kiugrást mutatott. A 6. héten előszőr minimálisan, majd egyre meredekebben esett. Az időszak végén 60,9 EUR/tonnán zárt.

A kvóta árát továbbra is a gyenge ipari aktivitások hűtik. Az eurózóna 2022 nyara óta csökkenő feldolgozóipari tevékenységről számol be, azonban ez decembertől fogva javul, így egyre kisebb visszaesésekről lehet olvasni.

CO2 kvóta árfolyama (EUR/tonna), elmúlt 30 nap (Forrás)

Gazdasági kitekintő

A végleges 2023-as európai energiamix adatok alapján az Ember nevű uniós agytröszt elkészítette a tavalyi évet érintő, árampiaci változásokról szóló jelentését. A 2023-as év több szempontból is kirívó volt, a megújulók rekord magas termelést értek el, míg a fosszilis termelők eddigi legnagyobb termelési visszaesésüket. A villamosenergia-termelésben betöltött szerepe a gázüzemű erőműveknek 15%-kal (-82 TWh) esett vissza, míg a szénerőműveké 26%-kal (-116TWh). Ezekkel együtt -209 TWh-val zuhant be a fosszilis erőművekből származó áramtermelés a kontinensen. A nem zöld termelők részesedésének és az áramfelhasználás visszaesésének köszönhetően az áramtermelés miatti széndioxid-kibocsátás 19%-kal, mintegy -157 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel zuhant be. Ezzel párhuzamosan a szélenergiából származó áramtermelés +55TWh (+13%) nőtt, mialatt a napenergia termelés +36 TWh-val.

Összegzés

Az elmúlt pár évben azt lehet látni, hogy az európai áramelőállításban a szén- és gázerőművek szerepe egyre csökken, míg a megújulóké rohamosan nő. Azonban csak tavaly következett be az, hogy az egyik zöldenergia erőforrás termelése meghaladja az egyik legnagyobb fosszilisét. 2023-ban a gázüzemű termelők 452 TWh-nyi áramot generáltak, ameddig a szélenergia 475 TWh-nyit. A fent említett adatok jól szemléltetik, hogy az Unió évről évre egyre jobban támaszkodik az időjárásfüggő termelőkre. Ez azonban -ahogy a németek gázerőmű programjából is látszik- nem azt jelenti, hogy a fosszilis energiának éveken belül befellegzett.

Egyes hazai erőművek villamosenergia-termelése (MW), elmúlt 30 nap (Forrás)
Magyar földgáztározók töltöttsége (TWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Következő negyedévek árfolyamai

Villamosenergia

2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 64,45 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 75,16 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 89,39 EUR/MWh

Földgázenergia

2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 28,47 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 28,51 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 30,21EUR/MWh

Források

 

 

 

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!