Greenergy Market Review – 2024 w7-8

Greenergy Market Review – 2024 w7-8

KŐOLAJ PIACI HÍREK

A Brent jegyzése az elmúlt két hétben 80 és 85 USD/hordós szint között mozgott. A 7. héten elején minimális emelkedés volt, amelyet a hét második felében oldalazás követett. A viszgált időszak következő hetének közepén pár napos visszafogott emelkedés volt, amit az utolsó kereskedési napon egy letörés váltott, így a termék 81,62 USD/hordón zárt.

Brent kőolajár-USD/hordó, elmúlt 30 nap (Forrás)

A 7. héten tűz ütött ki a nyugat-norvégiai Mongstad olajfinomítóban. Az elektronikai hibából adódó tűzeset miatt az üzemet leállították, evakuálták. Az Equinor egyelőre nem adott több tájékoztatást a jövőbeli kapacitás visszavágásról, a baleset előtt napi 230 ezer hordót dolgozott fel az üzem.

Venezuela orosz nyersolajat kezd vásárolni. Az ország történelmében előszőr fog megtörténni, hogy uráli olajat dolgoznak fel. Az első uszály Amuay finomítóban 1,8 millió hordónyi nyersolajat rakodott le. Az új gazdasági kapcsolat újabb amerikai szankció előjelzése is lehet.

A 8. heti bejelentés értelmében Irak újraindítja a Baiji olajfinomítót. Az üzem 2014-ben állt le, miután az ISIS erősen megrongálta a telepet, amely akkor 310 ezer hordó kőolajat dolgozott fel naponta. Az elmúlt években helyreállítási munkák folytak, Bagdad arra számít, hogy a mostani indulás után 150 ezer hordós kapacitással fog üzemelni a gyár.

A Bloomberg számításai szerint a 7. hétre napi 5,1 millió hordóra csökkenhetett az orosz olajfinomítókból származó kőolaj mennyisége. Ez az év eleji szinthez képest napi 400 ezer hordós csökkenést jelent. Február elejéig bezárólag hat orosz finomítót ért ukrán támadás, ezek összeségében az ország kőolajfeldolgozásának a 18%-át teszik ki. Az érintett üzemek teljes működése hamar normalizálódhat, mivel az elmúlt hetekben nem volt újabb támadás, illetve pár már újraindult.

Földgáz piaci hírek

A holland gáztőzsdén (TTF) a márciusi termék árfolyama már közel egy hónapja folyamatosan csökken. A 7. és 8. heti lejtmenet után 22,934 EUR/MWH-án zárta a jegyzés az időszakot.

TTF, március havi földgáz zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Az elmúlt két hétben a HUDEX is követte a TTF mozgását. A 8. hét végén az márciusi termék árfolyam 23,89 EUR/MWh-án zárt.

A 7. és 8. héten továbbra is a megszokottnál melegebb időjárás volt jellemző, emiatt a kontinens gáztározói még mindig csúcstöltöttségen voltak (EU:64,15%; DE: 70,71%; HU:72,47%). Mindemellett ebben az időszakban a kontinens szél- és víz erőművei is magasan termeltek, amely további kedvező hatással volt a gázárára.

Norvégia nyugati partjánál elhelyezkedő Kaarstoe gázfeldolgozó üzemet a 8. hét közepén etánszivárgás miatt kiürítették. Az üzemeltető, Gassco közleménye szerint az incidensen minimálisan érinti az exportot. A Kaarstoe üzem maximum napi 98 millió köbméter földgáz exportálására alkalmas, azonban már a szivárgás előtt is napi 75,7 millió köbméter gáz feldolgozásával működött, különböző karbantartások miatt.

A 8. hét hétvégéjén megérkezett az első úszó tároló- és újragázósító (FSRU) hajó a németországi Mukran kikötőbe. A terminál egyelőre tesztüzemmel működik, de várhatóan nyáron már két egységgel fog teljes kapacitással funkcionálni. Az üzemeltető tervei szerint a Balti-tengeri terminál éves szinten 13,5 milliárd köbméter fölgázt tud majd a német gázhálózatba juttatni.

A QatarEnergy a 8. héten LNG kapacitásbővítést jelentett be. A North Field mező 85%-os bővítésen fog átmenni az elkövetkező 3-4 évben, így a termelés a mai 77 millió tonnáról 142 millió tonnára fog nőni. A vállalat szerint Európának az elkövetkező évtizedekben még bőven szüksége lesz gázra, továbbá az ázsai keresletnövekedés meghaladja majd az öregkontinensét, ami még inkább kedvező a világ egyik legnagyobb LNG exportáló országának.

Villamos energia piaci hírek

A német villamosenergia tőzsdén (EEX) a márciusi termék jegyzése a 7. hét folyamán töretlenül esett. A következő hét első pár napjában újra nőtt, majd egy letörést követően 55 EUR/MWh alatt maradt. A 8. hét utolsó kereskedési napját 54,73 EUR/MWh-án zárta a március havi termék.

EEX, március havi villamosenergia zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

A HUDEX záróárfolyam is az EEX-hez hasonló utat járt be a vizsgált időszakban. A 8. hét utolsó kereskedési napján a márciusi termék tőzsdei ára 59,74 EUR/MWh-n zárt.

A 8. héten az MVM a befektetői tájékoztatója során több 2035-ig tartó tervezett beruházásáról adott számot. A vállalat az elkövetkező durván 10 évben több, mint 3000 MW zöld kapacitást tervez kiépíteni a következő felosztás szerint: naperőmű 2450 MW, szélerőmű 500 MW, 100 MW geotermikus kapacitás, 15 MW-nyi biomassza. E mellett Paks I., illetve Paks II. jobb szinergiája érdekében mintegy 300 MW-nyi kis moduláris reaktor (SMR) létesítése is várható. Az ország kiegyenlítő energiapiacán 1500-1680 MW rugalmas gázerőművi (CCGT) kapacitás is megfog jelleni, három új erőmű segítségével. Továbbá 500 MW-nyi energiatároló-, és 650 MW-nyi szivattyús tározói kapacitás is a hálózati egyensúlyt fogja javítani.

CO2 kvóta hírek

A CO2-kvóta az 7. héttől kezdve lejtmenetben volt. Kisebb megszakítást követően a termék kétéves mélyponton zárta az időszak végét, 54,21 EUR/tonnán.

A kvóta árát továbbra is a gyenge európai ipari aktivitások és egyre csökkenő gázjegyzések hűtik.

CO2 kvóta árfolyama (EUR/tonna), elmúlt 30 nap (Forrás)

Gazdasági kitekintő

Az EnergyTrend elemzőház publikálta a tavalyi évi akkumulátoros energiatárolók piacának adatait és a 2024-re vonatkozó ipari prognózisait. 2023-ban globálisan 117 GWh-val nőtt a tárolói szegmens, amely 133%-os növekedésnek felel meg. A szervezet az akkumulátorok rohamos térhódítását a megújulók egyre erősebb szerepével, az alapanyagárak csökkenésével, a támogatásokkal és az energiapiaci trendekkel magyarázta.  Tavaly a világ új kapacitásainak nagyjából 77% a hálózati méretű/ipari tárolók adták, míg 7- és 15%-át a vállalkozások és a lakosság.

Az akkumulátor kapacitás növekedés idén is kitart, várakozások szerint, azonban közel sem lesz akkora, mint tavaly volt. Az elemzőház szerint 40%-os beépített kapacitás ugrásra lehet majd 2024-ben számítani, aminek fő motorja Kína és az Egyesült Államok lesz. Részben az állami, illetve tartományi kedvezmények, támogatások miatt Kínában összesen 66 GWh-nyi növekedést várnak, míg az USA-ban 43 GWh-nyit. Mind a két ország esetében elmondható, hogy a beruházások hajtóereje a megújulók hálózati integrálásának segítése lesz. A világ harmadik legnagyobb beruházója Európa, 30 GWh-ás kapacitás bővüléssel.  A kontinens várható keresletét az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország fogja vezetni. Mindezek mellett a nemzetközi akkumulátor szükséglet döntőrészét továbbra is az ipari felhasználás fogja irányítani.

Hazai villamos energia termelés és gáztárolói szintek

Egyes hazai erőművek villamosenergia-termelése (MW), elmúlt 30 nap (Forrás)
Magyar földgáztározók töltöttsége (TWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Következő negyedévek árfolyamai

Villamosenergia

2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 56,14 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 65,57 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 78,9 EUR/MWh

Földgázenergia

2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 23,55 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 23,87 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 27,19 EUR/MWh

Források

 

 

 

 

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!