Greenergy Market Review – 2024 w3-4

Greenergy Market Review – 2024 w3-4

KŐOLAJ PIACI HÍREK

A Brent jegyzését az elmúlt két hétben a globális konfliktusok fűtötték. A Vörös-tengeri és ororsz-ukrán harcok a világ kőolajkereskedelemének deformálódását és így a Brent 80 USD/hordó felletti árát eredményezte. A 4. hét utolsó kereskedési napján az európai kereskedésű kőolaj 82,95 USD/hordón zárt.

Brent kőolajár-USD/hordó, elmúlt 30 nap (Forrás)

Az orosz Novatek energiaipari nagyvállalat a 3. héten leállította Balti-tengeri export terminálját Ust Luga-ban, miután egy ukrán dróntámadás következtében tűz tört ki az üzemben. Az egység az ország benzin-, diesel- és könnyűbenzin exportjának jelentős részéért felel, a kár kijavítása feltehetően hetekig fog tartani.

Líbia kulcsfontosságú olajmezője, az El Sharara több hetes leállás után a 4. héten újra üzembe állt. A napi 300 ezer hordós kapacitású mező az országban uralkodó kormányellenes tiltakozások folytán kényszerült leállni a hónap első felétől kezdve.

Az Egyesült Államokbeli gazdasági mutatók tovább növelték a nemzetközi kőolajárakat a 4. héten. A vártnál erősebb amerikai gazdaság 2023 utolsó negyedévében 3,3%-os GDP növekedést ért el, melyből a piaci szereplők a pozitív konzekvenciát vontak le a globális olajkeresletet alapjaiban befolyásoló USA fogyasztását illetően.

Kevesebb, mint egy héten belül újabb dróntámadás ért egy oroszországi olajüzemet. A Rosznyeft tulajdonában lévő nyugat-oroszországi olajfinomító főképp exportra dolgozz fel kőolajat. A támadás miatt tűzkár keletkezett az üzemben, melynek kijavítása várhatóan szintén több hetes lesz.

A Vörös-tengeri konfliktus miatt az Európa felé történő vízi kőolajszállítási díjak jelentősen megemelkedtek. A hajók többsége most már a Jóreménység-foka felé közlekedik (Afrikát megkerülve), amely jelentősen, 60%-kal magasabb szállítási költségeket jelent a sokkal rövidebb Szuezi-csatorna felé történő szállítással szemben.

Oroszország és Irán 20 éves energetikai együttműködési szerződést írt alá. Az egyezmény többek között elsőbbségi jogot biztosít Oroszországnak Irán kulcsfontosságú gáz- és kőolajmezőin történő kitermeléshez.  Így a moszkvai vezetésű ország világviszonylatban is hatalmas nyersanyag tartalékokkal rendelkező mezőkhöz férhet majd hozzá.

Földgáz piaci hírek

A holland gáztőzsdén (TTF) a februári termék árfolyama a 3. héten folyamatosan csökkent, köszönhetően a magas megújulótermelésnek, enyhe időjárásnak. A 4. héten azonban kisebb kiugrást lehetett tapasztalni és újra minimális emelkedést. A vizsgált időszak utolsó kereskedési napját 28,079 EUR/MWh-án zárta a termék.

TTF, február havi földgáz zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Az elmúlt két hétben a HUDEX is követte a TTF mozgását. A 4. hét végén az februári termék árfolyam 27,83 EUR/MWh-án zárt.

A 3., illetve 4. héten a TTF jegyzését az Európában tomboló Isha vihar hűtötte. Az északi és nyugati országokban ebben az időszakban kirívóan magas volt a széltermelés. Az Egyesült Királyság rekord termelésről számolt be, volt időszak amikor az áramtermelés 71%-át az ország szélturbinák segítségével állította elő, a megszokott 30%-os részesedéssel szemben. Továbbá Németország is rekord termelésről számolt be.

A szeles időjárás mellett a kontinenst inkább a megszokottnál melegebb hőmérséklet jellemezte a vizsgált időszakban, amely a magas gáztározói szintekkel együtt hat havi mélypontra nyomta le a benchmarknak számító gáztőzsde árfolyamát.

A 4. héten közölte a TotalEnergies, hogy a Tyra dán földgázmezőt idén márciusban újraindítják. A több éves fejlesztésnek köszönhetően a Tyra II névre keresztelt, továbbfejlesztett létesítmény a vállalat szerint évi 2,8 milliárd köbméternyi gázt fog biztosítani, mellyel a skandináv ország legnagyobb üzeme lesz.

A 4. hét közepén Katar több dél-európai partnerét is arról értesítette, hogy a január végére, február első felére tervezett LNG szállítmányok késni fognak. A világ egyik legnagyobb LNG exportáló országa eddig 6 tanker hajó késedelemről számolt be, miután a Vörös-tengeri konfliktus miatt, Afrikát megkerülve kell eljuttatni az öreg kontinensre a cseppfolyósított földgázt.

Villamos energia piaci hírek

A német villamosenergia tőzsdén (EEX) szintén hasonló trend volt tapasztalható, mint a TTF-en. A 4. hét közepéig a front-havi termék ára folyamatosan csökkent, majd egy napos korrigálást követően újra esett az ár. 67,56 EUR/MWh-án zárta a februári termék jegyzése a 4. hetet.

EEX, február havi villamosenergia zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

A HUDEX záróárfolyam is az EEX-hez hasonló utat járt be a vizsgált időszakban. A 4. hét utolsó kereskedési napján a februári termék tőzsdei ára 76,55 EUR/MWh-n zárt.

Kína 2023-ban rekord mennyiségű, 216,9 GW-nyi napelemes kapacitást telepített. A Nemzeti Energiaügyi Hivatal közlése szerint ez több, mint kétszerese a 2022-es évi mennyiségnek. Az ország nem csak napelemes, de szélerőmű instalálás terén is világ első, a maga éves 75,9 GW-nyi újonnan megjelent kapacitásával. Ezzel 2023-ban globálisan kiépített kapacitások 58- és 60%-át Kína tette ki a napelemes és szélenergia piacokon.

A hideg idő miatt a 4. hét első kereskedési napján beállt az új magyar áramfogyasztási rekord. Hétfőn 17-17:15 óra között a hazai bruttó fogyasztás elérte az 7441 MW-ot, amely 45 MW-tal magasabb az egy évvel korábbi csúcsértéknél.

CO2 kvóta hírek

A CO2-kvóta folyamatos lejtmenetben volt a 3. héten. A következő hét is áreséssel indult, azonban szerdán egy nagyobb kiugrás törte meg a több napos trendet. A 4. hét utolsó kereskedési napját 65,82 EUR/tonnán zárta a termék jegyzése.

A széndioxid-kvóta ára a hónap vége felé elkezdet felívelni, köszönhetően a javuló európai feldolgozóipari mutatóknak. Az S&P PMI mutató szerint januárban továbbra is visszaesés várható azonban a mértéke a legalacsonyabb az elmúlt 8 hónapban. E mellett a gyárak által rendelt alapanyagok mennyisége is megnőtt, mely a feldolgozottság fellendülést vetíti előre.

CO2 kvóta árfolyama (EUR/tonna), elmúlt 30 nap (Forrás)

Gazdasági kitekintő

Az energiaszektor tekintetében az idei év továbbra is elég változékony maradhat. A károsanyag-kibocsátás csökkentése, az új kapacitások kiépítése és az egész ellátási lánc fenntartása, megújítása miatt fontos kérdések merülhetnek fel. A Rystad Energy tanácsadó cég szerint az alábbi 9 tényező mozgathatja majd 2024-ben az energiapiacokat és az árakat:

  • Idén több, mint 70 országban lesz választás, így egyes kormányváltások az olajpiaci kapcsolatokat átrendezhetik.
  • A földgáz. A nyersanyag továbbra is nagy jelentőséggel fog bírni, az energiabiztonságban és energiaátmenetben. E mellett a kitermelés is globálisan 3%-kal fog növekedni, amellett, hogy a világ igénye továbbra is magas lesz, főleg az LNG szektorban.
  • Gazdasági mutatószámok alakulás. Az alapkamatok csökkenése a befektetési kedvet, vállalati tőkésítést növelheti, amely az egész ellátási láncra pozitív hatással lehet.
  • Tiszta hidrogénágazat fellendülése.
  • A megújuló kapacitások rapid növekedése, amelynek a mértéke idén elérheti az 510 GW-ot globálisan.
  • A kínai olajfinomítók működésének megkönnyítése, mely az ország agilitását növelheti.
  • A ténylegesen megvalósult offshore szélenergia projektekben visszaesés volt mérhető a gazdasági nehézségek miatt. Erre több kormány is a keretrendszer enyhítésével és különböző gazdasági támogatást adott válaszul. A gazdasági fellendülés hatására, ezek az intézkedések a közel jövőben az ágazat megerősödését teremthetik meg.
  • Globális széntüzelésű energiatermelés visszaesés, főképp az ázsiai régió áramhálózatának fejlődése miatt.

Hazai villamos energia termelés és gáztárolói szintek

Egyes hazai erőművek villamosenergia-termelése (MW), elmúlt 30 nap (Forrás)
Magyar földgáztározók töltöttsége (TWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Következő negyedévek árfolyamai

Villamosenergia

2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 68,52 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 79,49 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 94,65 EUR/MWh

Földgázenergia

2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 29,42 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 29,90 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 32,65 EUR/MWh

Források

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!