Greenergy Market Review – 2023 w51-52

Greenergy Market Review – 2023 w51-52

KŐOLAJ PIACI HÍREK

A Brent jegyzése az 51. héten fokozatosan emelkedett, majd Karácsony előtt minimálisan bezuhant. Ezt követően az 52. hét elejétől újra nőtt az árfolyam, melyet a két ünnepek közötti időszakban csökkenés követett. A termék 2023 utolsó kereskedési napján 77,04 USD/hordón zárt.

Brent kőolajár-USD/hordó, elmúlt 30 nap (Forrás)

Az 51. héten több Szuezi-csatorna felé tartó tanker hajó is veszélybe került a jemeni hajó támadások miatt. Az Iránbarát ország a Vörös-tengeren közlekedő, többnyire nyugati érdekeltségű teherhajókat vette célpontba, mely a nagyvállalatot, köztük a BP-t is arra késztette, hogy szállítmányaik, biztonságosabb és hosszabb útvonal felé irányítsa át.

Angola 16 év után kilép az OPEC-ből. Az afrikai ország és az olajtermelő országokat tömörítő szervezet között hónapok óta tartó vita folyt az ország kitermelési kvótáját illetően. A legutóbbi, novemberi OPEC ülésen napi 355 ezerrel, napi 1,11 millió hordóra csökkentették Angola 2024-es kitermelését. A hivatalos nyilatkozat szerint ez nem szolgálja az ország érdekeit, így a kilépés után várhatóan termelés felfutását ösztönző lépésekre lehet majd számítani.

Az EIA heti mérése szerint Amerika nyersolaj készletei 6,9 millió hordóval csökkentek az 51. héten. Az ország

benzinkészletei mindezek mellett 600 ezer hordóval csökkentek, a termelés átlagosan 10 millió hordós volt.

Európa részaránya az orosz olaj- és kőolajtermék-kivitelben 2023-ban 4-5%-ra zsugorodott, a megelőző évi 40- 45%-hoz képest. Oroszország fő partnere Kína, a maga 45-50%-val volt, majd India a közel 40%-os részesedésével.

Az 52. héten kisebb enyhülés volt látható a Vörös-tengeren, a világ második legnagyobb víziszállítmányozó cége, a Maersk bejelentése alapján, amerikai katonai egységgel együttműködve újra tervezi indítani hajóit a térségben.

Földgáz piaci hírek

A holland gáztőzsdén (TTF) a februári termék árfolyama az 51. héten a hét eleji hullámzást követően oldalazott. Az 52. hét közepén volt egy kisebb megugrás, melyet a következő napokban folyamatos csökkenés váltott. Az év utolsó kereskedési napján 32,35 EUR/MWh-án zárt a februári termék árfolyama.

TTF, február havi földgáz zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Az elmúlt két hétben a HUDEX is követte a TTF mozgását. A 52. hét végén az februári termék árfolyam 32,25 EUR/MWh-án zárt.

Az 51. hét elején a TTF-et az év végi leállások és a melegebb időjárásról szóló előrejelzések befolyásolta. A piac emiatt az év hátralévő részére alacsony gázfelhasználásra és magas európai gáztározói szintekre számított.

A vörös-tengeri zavargások a kontinens földgázárait is érintette. A térségben nemcsak a világ tengeri hajóforgalmának az ötöde közlekedik, de a globális LNG szállítmányok 4-8%-át is itt viszik. Az 51. hét közepén, így a zavargások miatt nagyobb kiugrást lehetett tapasztalni a gázárakban.

Az Equinor harminc év után eladta azerbajdzsáni érdekeltségeit. A norvég energiaipari nagyvállalat az összes eszközét, így olajmezőjét és gázvezetékeit is az állami SOCAR olajvállalatnak értékesítette.

Az orosz Artic LNG 2 projekt mögül kiszálltak a kínai, francia és japán befektetők. A projekt Oroszország LNG kitermelés bővülésének egyik főeleme, azonban a mostani partnerségi felmondások után a kivitelezés lelassulhat. A befektetők kilépése az amerikai szankciónak is köszönhető, melyet még novemberben hoztak meg.

Villamos energia piaci hírek

A német villamosenergia tőzsdén (EEX) szintén hasonló trend volt tapasztalható, mint a TTF-en. Az 52. heti oldalazást azonban itt nem volt tapasztalható, az ár minimálisan emelkedett egészen a hét közepéig, majd hirtelen beszakadt. A február havi villamosenergia árfolyama az 52. hét utolsó kereskedési napján 91,61 EUR/MWh-án zárt.

EEX, február havi villamosenergia zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

A HUDEX záróárfolyam is az EEX-hez hasonló utat járt be a vizsgált időszakban. A 52. hét utolsó kereskedési napján a februári termék tőzsdei ára 102,84 EUR/MWh-n zárt.

Az 52. héten a japán atomenergia-felügyelet a Kashiwazaki-Kariwa atomerőműre 2012 óta érvényes működési tilalmat feloldotta. Így a 8212 MW kapacitású erőmű újraindításához csak a helyi engedélyek megszerzése szükséges. A Tepco vállalat által tulajdonolt erőmű a világ egyik legnagyobb atomerőművének számít.

CO2 kvóta hírek

A CO2 kvóta árfolyama az 51. héttől kezdve meredeken emelkedett. Az év utolsó hetének elsőfelében a növekedés mértéke minimálisan ellaposodott, majd az év utolsó pár napjában beszakadt az ár. A termék jegyzése 82,87 75 EUR/tonna-án zárta az évet.

A szén-dioxid-kibocsátási engedély árfolyama 2023 utolsó heteiben jelentősen megemelkedett. Az idei mélypontról a jegyzés ára több, mint 10 EUR/tonnával nőtt az időszak végére. A növekedés hátterében a földgáz kedvező ára állhatott.

CO2 kvóta árfolyama (EUR/tonna), elmúlt 30 nap (Forrás)

Gazdasági kitekintő

2022-ben az energiaválság kialakulásakor a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása nagyot ugrott. A növekedés főleg az ázsiai térségben volt érzékelhető, azonban ebben az évben Európa is -az előző évekhez képest- nagy mennyiségben halmozott fel szenet, viszont ennek csak töredékét használta fel. A Nemzetközi Energia Ügynökség (EIA) 2023-as év végi riportja szerint a globális szénfelhasználás tovább nő, és előszőr haladja meg a 8,5 milliárd tonnát. A nagyfogyasztók továbbra is Kína és India, ezeknek az országoknak a fogyasztása 2023-ban 5- és 8%-ot nőtt. Európa és Észak-Amerika felhasználása ugyanebben az időszakban 20-20%-ot csökkent.

Összegzés

Az EIA számításai szerint a szénfelhasználás a következő években sem fog rohamosan csökkenni. Az Ügynökség várakozásai alapján 2026-ig is bőven 8 milliárd tonna felett lesz a globális éves fogyasztás, ennek felét pedig várhatóan Kína fogja lefedni. Becslések szerint ugyanebben a 3 éves periódusban a világ megújulókapacitás növekedésének szintén 50%-át Kína fogja adni. Azonban az ugrásszerű zöldenergia telepítés egyáltalán nincs nagy hatással az ország fosszilisenergia-felhasználásának csökkenésére. Emiatt a kínai gazdaság teljesítőképessége és klímapolitikája a következő években is a legmeghatározóbb lesz a globális CO2– kibocsátásban.

Egyes hazai erőművek villamos energia termelése (MW), elmúlt 30 nap (Forrás)
Magyar földgáztározók töltöttsége (TWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Következő negyedévek árfolyamai

Villamosenergia

2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 82,3 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 95,08 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 110,17 EUR/MWh

Földgázenergia

2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 32,24 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 31,55 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 34,84 EUR/MWh

Források

 

NRGreport.hu

 

 

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!