Greenergy Market Review – 2024 w1-2

Greenergy Market Review – 2024 w1-2

KŐOLAJ PIACI HÍREK

A Brent jegyzése év eleje óta hullámzik. A háttérben a Vörös-tengeri konfliktus és a piaci szereplők aktivitása áll. Az 1. héten emelkedés volt látható, majd a hét vége felé csökkenés. Utóbbit a következő héten emelkedő trend váltotta, így a termék 78,41 EUR/MWh-án zárta a 2. hét utolsó kereskedési napját.

Brent kőolajár-USD/hordó, elmúlt 30 nap (Forrás)

Kína 2024-es kőolajimport kvótája 1,34 milliárd hordó lesz, mely növekedést jelent a 2023 utolsó hónapjaiban alkalmazott szintnél. Az ország finomítóinak kereslete, így az elkövetkező időszakban megugorhat. Arról nem is beszélve, hogy a kínai Újév előtt az üzemek felpörögnek, és várakozások szerint el is érhetik a nagyjából 12 millió hordós napi szintet, melyre augusztus óta nem volt példa. 

A Szuezi-csatorna felé tartó uszályok továbbra is a jemeni húszik támadása alatt álltak 1. és 2. héten. A Vörös-tengeri konfliktus emiatt csak jobban elmérgesedett. Ezt már az év első hetében tapasztalni lehetett a kőolaj jegyzések árán.

Az 1. hét utolsó napjaiban csökkenést lehetett tapasztalni a Brent árfolyamán, miután a fedezeti alapok jelentős mennyiségű short pozícióban voltak. Az eladási hullám jelentősen erodálta a nemzetközi árakat. Továbbá Szaúd-Arábia minden kontinensre vonatkozóan csökkentette az olajárát, ami még inkább segített a Brent áresésében.

A 2. hét utolsó kereskedési nap hajnalán Nagy-Britannia és az Egyesült Államok légicsapásokat mértek a húszik ellen. A krízis további eszkalációja az olajárát sem kímélte. Csütörtökön még csak a hírt lehetett olvasni, hogy a Nyugat katonai beavatkozást fog végre hajtani a térségeben. Péntekre már a fizikai fellépés is megtörtént.

Földgáz piaci hírek

A holland gáztőzsdén (TTF) a februári termék árfolyama az első hét közepéig emelkedett, majd egészen a rákövetkező hét közepéig csökkent. A 2. hét utolsó két napjában újra erősödött a termék ára. A vizsgált időszak utolsó kereskedési napját 31,991 EUR/MWh-án zárta a termék tőzsdei jegyzése.

TTF, február havi földgáz zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Az elmúlt két hétben a HUDEX is követte a TTF mozgását. A 2. hét végén az februári termék árfolyam 31,45 EUR/MWh-án zárt. 

Az első hét végén hidegfront tört be a kontinensre, mely még a következő héten is kitartott, illetve tetőzött. A kezdeti aggodalmak hamar eltűntek, így a TTF árfolyamok is a második héttől kezdve csökkentek.

Az Európába irányúló norvég vezetékes gázexport rekord mennyiséget ért el decemberben, derült ki a vezetékrendszert üzemeltető Gassco második heti közleményéből. A rekord ellenére éves szinten visszaesést mértek vezetékes értékesítésekben, mely az elhúzódó karbantartásokból fakadó kiesésnek volt köszönhető.  

A jemeni húszik 2024 első két hetében is támadták a Vörös-tengeren közlekedő teherhajóforgalmat, így 2. hét utolsó kereskedési napjának reggelén az amerikai és brit katonai csapatok légitámadásokat intéztek ellenük. Az európai benchmarknak számító TTF jegyzése az nyugati akciót követően megugrott.

Az első héten megjelent Központi Statisztikai Hivatal riportja szerint Magyarországon tavaly 10,9%-kal, 8,5 milliárd köbméterre esett vissza az országos éves gázfelhasználás 2022-höz képest. A lakosság 3 milliárd köbmétert fogyasztott, miközben a gazdasági szereplők 5,5-öt, előbbi kategóriában 10,7%-os, míg utóbbi esetében 11%-os esését mértek.

A CEEGEX közleménye szerint még az idei év első negyedévében megindulhat az energiamegtakarítások tőzsdei kereskedelme a magyar gáztőzsdén. Az EKR piachoz való csatlakozást év elejétől biztosítja a vállalat.

Villamos energia piaci hírek

A német villamosenergia tőzsdén (EEX) szintén hasonló trend volt tapasztalható, mint a TTF-en. Az 1. hét közepéig erős ár növekedés volt, majd hirtelen beszakadás, mely 2. hét utolsó előtti napjáig kitartott. Minimális emelkedést követően 83,19 EUR/MWh-án zárta a 2. hetet a német áramtőzsde front-havi jegyzése.

EEX, február havi villamosenergia zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

A HUDEX záróárfolyam is az EEX-hez hasonló utat járt be a vizsgált időszakban. A 2. hét utolsó kereskedési napján a februári termék tőzsdei ára 89,4 EUR/MWh-n zárt.

A brit kormány 300 millió fontos beruházási csomagot indít az atomreaktorok következő generációjához szükséges üzemanyag előállítására. Ez a jó minőségű, alacsony dúsítású urán gyártását jelenti, melyet eddig csak Oroszország értékesített kereskedelmi forgalomban. A csomag része a 2050-re kitűzött 24 GW-os atomreaktor kapacitásnak.  

A KSH az árampiaci adatokat is az első héten publikálta, melyből az látszik, hogy 2022-höz viszonyítva 2 TWh-val, azaz 4,7%-kal csökkent az éves áramfogyasztás 2023-ban. Az év utolsó két hónapjában megfordult a több hónapja tapasztalt trend, így a felhasználás mértéke az előző évi azonos időszakokhoz képest nőtt. Emiatt az utolsó negyedéves fogyasztás 1,3%-os növekedés mutatott a 2022-es bázis időszakhoz képest. 

2023-ban 1632 MW-tal nőtt a hazai fotovoltaikus beépített kapacitás, mellyel az ország elérte az 5649 MW-os összkapacitást az év végére. A tavalyi növekedés több, mint másfészerese a 2022-es évi bővülésnek.  A MAVIR előzetes adatai szerint a növekedés a HMKE és ipari szegmens között nagyjából fele-fele volt.

CO2 kvóta hírek

A CO2 kvóta árfolyama az év eleji, pár napos kisebb kiugrás után folyamatosan esett. A 2. hét utolsó kereskedési napját 68,05 EUR/tonnás szinten zárta termék ára.

A szén-dioxid-kibocsátási engedély kereslete az új év kezdetével sem pörgött fel, továbbra sem lehet tapasztalni nagyobb ipari kiugrást.

Németország károsanyag-kibocsátása 70 éves mélypontra esett vissza 2023-ban. 2022-höz viszonyítva közel 11%-os esést mértek, mely feltételezhetően a szénerőművek leállításának volt köszönhető.

CO2 kvóta árfolyama (EUR/tonna), elmúlt 30 nap (Forrás)

Gazdasági kitekintő

Az elmúlt pár évben már megszokottá vált, hogy éves szinten a megújuló beruházásoknak az összege magasabb, mint a fosszilis energiára fordítotté. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a károsanyag-kibocsátással járó termelők fejlesztése, illetve újabb projektek megjelenése ne lenne számottevő. Az eddig tervezett vagy elkezdett beruházások összege, melyet majd csak a világ vezetékes gázrendszereire fordítanak meghaladja a 720 milliárd dollárt a Global Energy Monitor (GEM) szerint. E mellett az LNG kereskedelemben megvalósuló projektek összege 190 milliárd dollárra tehető. Utóbbi projektek nagyrésze Kelet-, illetve Dél-Ázsiában és Európában fog összpontosulni. Míg gázvezeték projektek Kelet-, Dél-Ázsiában és Észak-Amerikában fognak koncentrálódni.

Összegzés

A zöldátmenettel párhuzamosan az is látható, hogy a gázinfrastruktúra fejlesztése a villamosenergia-termelésben növekszik, mely a megújulók egyre nagyobb térnyerése miatt valószínűsíthető.  Az időjárás függő termelők kiegészítéseként, jelenleg a gázerőművek nyújtanak jó megoldást a folyamatos áramellátás biztosításához. Így a tervezett nemzetközi kereskedelmi egységek és az energiamix berendezkedése miatt a földgáz még a következő évtizedben is alap szükséglet lesz az energiaiparban.

Hazai villamos energia termelés és gáztárolói szintek

Egyes hazai erőművek villamosenergia-termelése (MW), elmúlt 30 nap (Forrás)
Magyar földgáztározók töltöttsége (TWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Következő negyedévek árfolyamai

Villamosenergia

2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 75,7 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 87 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 102,14 EUR/MWh

Földgázenergia

2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 32,66 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 32,34 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 34,65 EUR/MWh

Források

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!