Greenergy Market Review – 2024 w9-10

Greenergy Market Review – 2024 w9-10

KŐOLAJ PIACI HÍREK

A Brent jegyzése az elmúlt két hétben 80 és 85 USD/hordós szint között mozgott. A 9. heti csökkenést a 10. héten hullámzás követte. A periódus utolsó kereskedési napját 81,9 USD/hordón zárta az európai kereskedésű olaj ára.

Brent kőolajár-USD/hordó, elmúlt 30 nap (Forrás)

Március 1-jével életbe lép Oroszország hat hónapos benzin export-tilalma. A korlátozásra a finomítói karbantartások miatt volt szükség, hogy a hazai szereplők elegendő ellátással dolgozhassanak tovább. Európát a lépés nagyban nem érinti, egyes tagállamok, mint Magyarország is csak nyersolajat vásárol Moszkvától, amelyre a tilalom nem vonatkozik. Azonban Törökországnak, Kínának, Indiának, Brazíliának más beszállítói forrást kell erre az időszakra találnia.

Guyana Európába irányúló nyersolajexportja februárban elérte a napi 432 ezer hordót, mely az eddigi legmagasabb szintet jelenti. A növekedés a Dél-afrikai ország újonnan üzembe helyezett Payara Gold forrásának köszönhető.

A 9. heti OPEC+ gyűlésen eldőlt a Szervezet második negyedévre vonatkozó kitermelési stratégiája. A tagok úgy döntöttek, hogy tovább folytatják a következő három hónapban is az önkéntes napi 2,2 millió hordós kitermelés csökkentést, ahogy azt a piac előzetesen várta. Ezen felül Oroszország ugyanebben az időszakban további napi 471 ezer hordóval csökkenti olajkibocsátását és exportját.

Irán 50 millió dollár értékű kőolajat foglalt le a Perzsa-öbölben feltartoztatott tankerhajóról. A kényszerintézkedés bírósági határozat alapján történt, amely egy Nyugati export-korlátozásra válaszul hoztak meg. A Perzsa-öböl a víziszállítmányozás egyik kiemelt régiója, a politikai viszályok kiélezése miatt a Brent 2% körül ugrott.

Földgáz piaci hírek

A holland gáztőzsdén (TTF) az áprilisi termék árfolyama a 9. héttől kezdve erősödött. A 10. hét közepén minimális beesés volt, amit a hét utolsó napján újra emelkedés követett. A vizsgált időszak végén 26,392 EUR/MWh-án zárta a termék jegyzése.

TTF, április havi földgáz zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Az elmúlt két hétben a HUDEX is követte a TTF mozgását. A 10. hét végén az áprilisi termék árfolyam 26,41 EUR/MWh-án zárt.
A 9. héten a tagállamok is elfogadták az Európai Bizottság javaslatát, amely egy évvel hosszabbítja meg a kontinens gázfelhasználását csökkentő intézkedést. A megegyezés értelmében, így 2025 március 31-ig Európa legalább 15%-kal mérsékli gázfelhasználását a 2017-2022 közötti éves átlaghoz képest.

A tél végére Európa rekord magas gáztározói szintekkel rendelkezett. Március első hetére, a 10. hétre a kontinens tárolóinak telítettség 62% körül volt, 707 TWh-án. A 2011-2020 közötti periódus átlagos töltöttsége erre az időszakra 41%-on volt, 277 TWh-val alacsonyabban, mint idén.
Az USA a világ egyik legnagyobb, Európa esetében pedig az első számú LNG-beszállító. A közel jövőben pedig akár több amerikai LNG projektben is megjelenhet szaúdi tőke. Az Aramco a Sempra-val folytat tárgyalásokat a texasi Port Arthur LNG projektről, míg az Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a NextDecade-del egyezkedik a Rio Grande LNG-exportáló egységéről.

Az LSEG előzetes adatai szerint az USA februári LNG-exportja 7%-kal esett januárhoz képest. A csökkenést legfőképp a texasi Freeport LNG-üzem egy hónapos kiesése okozta. Az ország kivitele így a 7,73 millió tonnát ért el, a megelőző havi 8,3 millió tonnával szemben. Legnagyobb felvevő piaca az amerikai cseppfolyósított-földgáznak továbbra is Európa volt 60%-os részesedéssel, melyet Ázsia követett 25%-kal, majd Dél-Amerika 6%-kal.

Villamos energia piaci hírek

A német villamosenergia tőzsdén (EEX) az áprilisi termék jegyzése az éves mélypont után a 9. hét elejétől kezdve töretlenül emelkedett. A vizsgált időszak második felében a front-havi termék jegyzése azonban újra a 60 euró alatti szintet vette célba. A 10. hét végén az áprilisi termék ára 58,29 EUR/MWh-án zárt.

EEX, április havi villamosenergia zsinórár (EUR/MWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

A HUDEX záróárfolyam is az EEX-hez hasonló utat járt be a vizsgált időszakban. A 10. hét utolsó kereskedési napján az áprilisi termék tőzsdei ára 63,47 EUR/MWh-n zárt.

Még az első negyedévben elindulhatnak Borsod és Heves vármegyékben a szivattyús energiatároló telepítéséhez szükséges próbafúrások. A tervek szerint az első hazai tároló 600 MW beépített kapacitással jöhetne létre, 6 órás energiatermelési ciklussal. A talajminták eredményei az idei megvalósíthatósági tanulmányban szerepelnek majd.

Elindultak a kivitelezés előmunkák Magyarország legnagyobb létesülő akkumulátor telepének. A magyar hálózatirányító, MAVIR megbízásából épülő 20 MW teljesítményű, 60 MWh kapacitású energiatároló Szolnok mellett fog megépülni, várhatóan 2025 első felére.

CO2 kvóta hírek

A CO2-kvóta a 9. héten újra nagyot nőtt. A következő hét elején a mérsékelt emelkedést egy nagyobb kiugrás követett. A 10. hét utolsó kereskedési napján 60,54 EUR/tonna volt a záróár.

A kvóta árát továbbra is a földgáz jegyzések mozgása befolyásolja leginkább. Az időszak végére 20% körül volt alacsonyabb a széndioxid-kibocsátás ára az év eleji értékhez képest, éves szinten pedig közel 40%-os csökkenést lehet látni.

CO2 kvóta árfolyama (EUR/tonna), elmúlt 30 nap (Forrás)

Gazdasági kitekintő

A Shell legfrissebb előrejelzésében több, mint 50%-os globális LNG-kereslet növekedést vár 2040-ig. A vállalat prognózisa alapján így a 2023-as 404 millió tonnás szintről, 2040-ig 625-685 millió tonnára nőhet a nemzetközi igény. Tavaly a legnagyobb cseppfolyósított földgáz exportőr az USA volt, majd nem sokkal lemaradva Ausztrália és Katar követte. A mostani szűkös földgázkínálat enyhülése a következő években csökkenhet, ahogy az új LNG projektek beérnek, továbbá az ázsiai földgázvezetékek átadásra kerülnek. A társaság várakozásai szerint az LNG-kínálat oldali növekedésnek Amerika és Katar lesz a hajtó motorja a következő évtizedekben, dominanciájuk a jövőben is megmarad.

Összegzés

A világ nagyrészén a gázfelhasználás két évtized múlva tetőzhet, míg az USA-ban a 30-as években, eközben Európába folyamatos csökkenés várható. A kereslet hajtóereje Dél-, Délkelete Ázsia lesz, a régióban a szénalapú erőművek gázerőművekre való átállása miatt. Továbbá elmondható, hogy globálisan az időjárásfüggő termelők jobb integrációja érdekében a gázerőművek szerepe megnő, mely további keresleti növekedést vetít elő. Ezek mellett a víziszállítmányozásban is megfigyelhető egy új fajta trend, amely a gázolaj földgázra való lecserélését mutatja. Ezek a tényezők miatt a társaság várakozása alapján a jövőben is magas lesz az LNG utáni kereslet, az újabb kapacitások megjelenésével pedig a világ még inkább erre a fajta energiahordozóra fog támaszkodni.

Hazai villamos energia termelés és gáztárolói szintek

Egyes hazai erőművek villamosenergia-termelése (MW), elmúlt 30 nap (Forrás)
Magyar földgáztározók töltöttsége (TWh), elmúlt 30 nap (Forrás)

Következő negyedévek árfolyamai

Villamosenergia

2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 62,46 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 73,39 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 87,83 EUR/MWh

Földgázenergia

2024. II. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 26,48 EUR/MWh
2024. III. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 26,62 EUR/MWh
2024. IV. negyedév aktuális jegyzése bázis időszakra (Forrás) Érték: 29,75 EUR/MWh

Források

 

 

 

 

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!