Elpattant az olaj ára, teljesen beteg, ami történik

Félelmetes folyamatok zajlanak az olajpiacon, a világ legfontosabb nyersanyagának árfolyama ma – piactól és terméktől függően – 15-18 százalékot emelkedett, évtizedes csúcsra repült az árfolyam. Az extrém árfolyammozgások egyrészt annak tudhatók be, hogy az amerikai képviselőház vizsgálja annak lehetőségét, hogy törvényt fogadjanak el az orosz kőolaj és egyéb energiatermékek importjának betiltásáról az ukrajnai háború miatt, de az is igaz, hogy a világ nagy olajkitermelőinek nincs érdemi puffere, hogy kitermelésük növelésével stabilizálják az olajárat, ráadásul az ukrajnai háború sem a megnyugvás felé halad, de az árfolyamemelkedésben a líbiai ellátási zavarok és az iráni nukleáris tárgyalások várható előrehaladásának késedelme is szerepet játszik.

Meddig tarthat a káosz az olajpiacon? Megszólaltak az elemzők

Az elmúlt hetekben egyre meredekebben emelkedett az olaj ára, az emelkedés ma begyorsult, 15-18 százalék pluszba lendült a Brent és a WTI ára. Szakértők szerint Európának nincs sok választási lehetősége, és rövid távon valószínűleg sokkal többet kell majd fizetnie az olajért, a gázért.

Tovább a cikkhez

Fontos olajkitermelő Oroszország

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia mögött. Az OPEC+ tagország a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint tavaly decemberben napi 7,8 millió hordó nyersolajat, kondenzátumot és olajterméket exportált, és olyan kulcsfontosságú üzemanyagokat szállított, mint a dízel, a fűtőolaj, a vákuumgázolaj és a naftaként ismert petrolkémiai alapanyag, a naftát, amely Európába, az Egyesült Államokba és Ázsiába szállít.

200 dolláros fogadások

Ha az olajtermékekre vonatkozó opciós piacot nézzük, akkor bőven van még tere az olajár emelkedésének, a befektetők ugyanis nagy volumenben olyan opciókat vásárolnak, amelyek szerint az olaj még tovább emelkedhet, miután 2008 óta a legmagasabb szintre emelkedett, sőt egyes befektetők arra is tettek fogadásokat, hogy

A HATÁRIDŐS ÁR MÁRCIUS VÉGE ELŐTT 200 DOLLÁR FÖLÉ EMELKEDIK.

Az ICE Futures Europe adatai szerint legalább 200 kontraktust kötöttek hétfőn a májusi Brent határidős ügyletek hordónkénti 200 dolláros vételi opciójára. Az opciók március 28-án járnak le, három nappal a kontraktus elszámolása előtt. A vételáruk 152 százalékkal, hordónként 2,39 dollárra ugrott.

A júniusi Brent-kontraktus hordónkénti 150 dolláros vételi opciója péntekhez képest megduplázódott az ICE adatai szerint, míg a 180 dolláros vételi opció ára 110 százalékkal ugrott meg. A Brent májusi kontraktusa hétfőn kora reggel drámaian megugrott, mivel a kereskedők pánikba estek az orosz nyersolaj betiltásáról szóló tárgyalások miatt, a líbiai ellátási zavarok és az iráni nukleáris tárgyalások várható előrehaladásának késedelme miatt.

Amerika vizsgálja az orosz olajimport leállítását és újabb kemény szankciók bevezetését

Vizsgálja az amerikai képviselőház annak lehetőségét, hogy törvényt fogadjanak el az orosz kőolaj és egyéb energiatermékek importjának betiltásáról az ukrajnai háború miatt – közölte Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke egy törvényhozóknak címzett levelében, amely helyi idő szerint vasárnap este került nyilvánosságra.

A HÁZELNÖK KIEMELTE: OLYAN SZIGORÚ TÖRVÉNY KIDOLGOZÁSÁN MUNKÁLKODNAK, AMELLYEL MÉG JOBBAN EL TUDNÁK SZIGETELNI OROSZORSZÁGOT A GLOBÁLIS GAZDASÁGBAN.

A tervezett jogszabályban Pelosi szerint hatályon kívül helyeznék az Oroszországgal és Fehéroroszországgal fennálló bevett kereskedelmi kapcsolatokat, és megindítanák Oroszország kizárásának folyamatát a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO) is.

A TERV SZERINT A KÉPVISELŐHÁZ ARRA IS FELHATALMAZNÁ JOE BIDEN ELNÖKÖT, HOGY EMELJE AZ OROSZ IMPORTTERMÉKEKRE KIVETETT VÁMOKAT.

Elszállt az olaj ára

A Brent ára jelenleg 9 százalék pluszban áll, de volt már 18 százalék pluszban is, egészen 135 dollár közelébe emelkedett az árfolyam. Döbbenet.

brent

A WTI árfolyama 124,5 dollárig száguldott, ott már több mint 15 százalék pluszban is volt, jelenleg 8 százalék az emelkedés mértéke.

wti

A BRENT IDÉN MÁR 60, A WTI 55 SZÁZALÉKOT EMELKEDETT.

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!