Emelkedhetnek az energiaárak, miután Oroszország megvágta az olaj- és földgáztermelését

Oroszország jelentős szereplő a világ energiatermelésében, nemcsak Európa legnagyobb földgáz beszállítója volt sok éven keresztül, hanem az OPEC egyik legnagyobb termelője is. Ezért a világ energiaárait jelentősen befolyásolja az oroszok lépései. A mostani orosz energiaügyi miniszter bejelentése szerint várhatóan az ország kőolaj- és földgáztermelése tavalyhoz képest csökkeni fog. Az előrejelzések szerint a kőolajtermelés 8 millió tonnával esik majd, míg a földgáz 30 millióval.

A globális kínálat tovább szűkül, miután Oroszország nagymértékben visszavágta a kőolaj- és a földgázkitermelését. A tavalyi szinthez képest 8 millió tonnával kevesebb kőolajat hoznának a felszínre, a földgázból pedig 30 millió köbméterrel kevesebbet termelnek majd. A globális kínálati gondok mellett az orosz döntés fájdalmas lehet a téli hónapokban.

„Tavalyhoz képest csökken az orosz olaj- és gáztermelés az idén” – közölte az orosz energiaügyi miniszter szerdán.

Nyikolaj Sulginov azt mondta, hogy a minisztérium legfrissebb előrejelzése szerint

az olajtermelés 527 millió tonnára esik vissza a tavalyi 535 millió tonnáról. A gáztermelés pedig 672 milliárd köbméterről 642 milliárd köbméterre csökken.

Az energiaügyi miniszter korábban az idei olajtermelés nagyobb visszaeséséről, 515 millió tonnáról nyilatkozott, míg a gáztermelés csökkenését kevésbé nagynak becsülte, 657 milliárd köbméterre várta.

 

A kőolaj és földgáz globális kínálata tovább szűkül

Korábban a KBC Equitas részvényelemzője, Grébel Szabolcs írta véleménycikkében, hogy a globális kereslet nem úgy alakult az energiahordozókból, mint várták volna. A kereslet nőtt, miközben a kínálat egyre szűkült, ez pedig tíz hónapos csúcsra járatta az olajárakat.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) augusztusi elemzéséből is kiderül, hogy az erős nyári utazási szezon, valamint az energiatermelésben is használt olajmennyiség emelkedése és a kínai energiafogyasztás növekedése is nyomást helyez keresleti oldalról a piacokra. Habár sok esetben arról olvashatunk, hogy a kínai gazdaság lassulása visszafoghatja majd a keresletet, a nyári adatok alapján ez egyáltalán nem látszódott, és inkább stabil, sőt enyhén növekvő maradt a kereslet globálisan. Az IEA előrejelzése szerint a napi hordónkénti kereslet is 2,2 millióval emelkedhet, s ezzel 102,2 millió napi hordóra bővülhet ebben az évben a globális olajigény.

Látható tehát, hogy a keresleti oldalról azért hatalmas problémák közel sem mutatkoznak,

a kínálati oldal szűkössége az akadály az olajárak mérséklődése előtt.

Ezzel szemben a kitermelés mértéke napi 101 millió hordó alá süllyedt. Ebben ráadásul további visszaesés is várható, amelyben a legnagyobb szerepet Szaúd-Arábia – decemberig meghosszabbított – napi egymillió hordós kitermeléscsökkentése játssza. Ezzel együtt Oroszország is most egy több millió hordós vágásról döntött, ami a kínálati oldalt tovább szoríthatja. Ebben a környezetben az elemzők szerint a lakosság további áremelkedésre számíthat.

 

 

Címlapkép: Shutterstock

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!