Épülhet a CATL gigantikus debreceni akkugyára

Megszületett a beruházási megállapodás a debreceni CATL akkumulátor gyárhoz. A gigantikus gyár 221 hektáron fog elterülni és 9000 munkavállalót fog foglalkoztatni. A termelést a tervek szerint 2025 év elején kezdik és a lehetséges ügyfelek közt a BMW és Mercedes is ott van.

Ma délelőtt dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, Junnwei Chen, nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató és Kocsik-Marossy Virág, a Debreceni vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója aláírta a CATL akkumulátorgyár beruházásról szóló megállapodást Debrecenben. Az eseményt Szijjártó Péter Facebook oldalán élőben követhettük.

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

Az alpolgármester történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást. A CATL Debrecen déli gazdasági övezetében fog 221 hektáros területet vásárolni, melyen 7 milliárd eurós (közel 3000 milliárd forintos) beruházással 9000 munkahelyet fog teremteni. A beruházás volumene nem csak Debrecenben, de egész Magyarországon rekordot dönt, sem ekkora tőkét nem hoztak még hazánkba egyetlen beruházással, és ennyi munkahelyet sem teremtettek egyszerre.

Robin Zeng, a CATL vezérigazgatója az interneten keresztül követte az aláírási ceremóniát és mondta el beszédét, amelyben hangsúlyozta a CATL új energia alkalmazások iránti elkötelezettségét és megköszönte a projktben résztvevők munkáját.

Szijjártó Péter elmondta, hogy gyors építkezésre van szükség, hiszen a CATL 2025 elejétől már termelni szeretne, ugyanis a Mercedes-es és BMW-s kollégák ott állnak a CATL sarkában, hogy mikor vásárolhatják meg az első elektromos akkumulátorokat.

 

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!