Felpörgetik a csehek a nukleáris beruházást

A mostani cseh kormány bejelentés értelmében az állam nem csak egy, de még további három atomerőmű blokk megépítésére kér be kötelező érvényű ajánlatot. Az ország a jövőben nagyobb arányban szeretne nukleáris energiára támaszkodni, emiatt az eddig versenyző dél-koreai és francia vállalatoktól ajánlat módosítást kért.

A cseh kormány bejelentette, hogy a tervezett egy helyett akár négy atomerőmű-blokk megépítésére is kötelező érvényű ajánlatot kérnének, ezzel kibővítve az országban egy régóta tartó pályázatot, melynek célja, hogy az atomenergia az elkövetkező évtizedekben is az ország energiamixének szerves részét képezze.

A kormány közölte, hogy április 15-ig a 2 cégtől, a dél-koreai KHNP és a francia EDF- től várnak módosított ajánlatokat, miután az amerikai Westinghouse csoport nem teljesítette a feltételeket.

A kormánytisztviselők szerint a több egységre vonatkozó ajánlatok bekérése segítene a blokkonkénti árakat akár negyedével is lenyomni, amennyiben a tervezett egy helyett valóban négy blokk épülne.

Az ajánlatok alapján választjuk ki a beszállítót, és döntünk arról, hogy több reaktort építünk-e vagy sem

mondta Petr Fiala miniszterelnök egy sajtótájékoztatón.

A Cseh Köztársaság már régóta törekszik több nukleáris energiakapacitásra, mivel az elkövetkező évtizedekben le kell cserélnie az elöregedő blokkokat, és fedeznie kell a növekvő fogyasztást, miközben széntüzelésű erőműveket kell bezárnia, és a megújuló energiaforrásokkal szemben korlátozásokkal kell szembenéznie.

A PROJEKT MENETRENDJE SZERINT AZ ELSŐ BLOKK 2036-BAN LÉPNE MŰKÖDÉSBE.

Címlapkép: Shutterstock
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!