Hat év alatt megtérülne, ha az egész világ 100 százalékban megújuló energiára térne át

Meghökkentő tanulmányt adott ki a Stanford Egyetem. 6 év alatt megtérülni, ha az egész világ 100%-ban megújuló energiát használna. A tanulmány 145 ország adatait és a ma használt technológiákat vettette össze.

Az energia- és üzemanyagköltségek minden eddiginél magasabbak, a világ költséghatékony megoldásokat keres az olaj- és gázszükségletről való elmozdulásra.

Meglepő eredményre jutott a Stanford Egyetem új tanulmánya, amelyben a kutatók azt vizsgálták, hogy az egész világ 100 százalékban megújuló energiaforrásokban való átállása mennyi befektetést igényelne, és az mikor térülhetnek meg. A vizsgálat során 145 ország adatait hasonlították össze.

A tanulmány szerint az árak azonnal csökkennének, és a 100 százalékban megújuló energiára való áttérés összes kezdeti költsége mindössze hat év alatt megtérülne. A kutatás legérdekesebb számítása, hogy globálisan a teljes átállás 56,4 százalékkal csökkentené a végfelhasználói árakat, 62,7 százalékkal a magánfelhasználók éves energiaköltségeit (évi 17 800 milliárd dollárról 6600 milliárd dollárra).

A kutatást vezető professzor szerint nincs szükség ehhez semmilyen csodatechnológiára, csak a jelenlegi megoldásokat kellene használni. Állítása és kutatási eredményei szerint elég tiszta, megújuló forrásokból villamos energiát termelni; az ilyen villamos energiából hőt, hideget és hidrogént előállítani.

A kutatócsoport az értékelés elkészítéséhez megvizsgálta a szárazföldi és tengeri szélenergiát, a napenergiát, a naphő-hasznosításának lehetőségeit, a geotermikus villamos energiatermelést, a vízenergiát, valamint a kis mennyiségű árapály- és hullámerőmű rendszereket.

Jacobson professzor és csapata azt javasolja, hogy a világ 2035-ig, de legkésőbb 2050-ig mindenképpen álljon át 100 százalékban megújuló energiára.

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!