Háztartások számára építenek lendkerekes energiatárolókat Ausztráliában

A Key Energy ausztrál startup lendkerekes energiatárolókat kínál háztartásoknak és középületeknek. A háromfázisú tároló kapacitása viszonylag kicsi 8 kW/32kWh, azonban nem tűzveszélyes, élettartama pedig eléri a 20-30 évet, 11 000 ciklust. A lendkerekes tároló az energiát egy vákuumkamrában forgó, mágneses csapágyakra rögzített henger alakú rotor forgási energiájának a segítségével tárolja.

Egy ausztrál startup, a Key Energy egy 8 kW/32 kWh kapacitású, háromfázisú lendkerekes mechanikus energiatároló rendszert telepített egy lakóház számára a nyugat-ausztráliai Sawyers Valleyben, Perth közelében.

A lendkerekes „akkumulátor” egy vákuumkamrában forgó, mágneses csapágyakra felfüggesztett, henger alakú rotor segítségével mozgási energia formájában tárolja az energiát. Feltöltéskor egy elektromotor pörgeti fel a lendkereket, amely több ezer fordulat/perc sebességet is elérhet, majd a vákuumnak és a csúcstechnológiájú csapágyaknak köszönhetően minimális súrlódási veszteséggel forog tovább. A tárolt energia leadásakor a lendkerék mozgási energiáját az elektromotor/generátor segítségével táplálják vissza a hálózatba.

Kép: Key Energy.

A lendkerekes energiatároló esetében nincs tűzveszély, körülbelül 11.000 ciklusra képes kapacitáscsökkenés nélkül, és 20-30 éves élettartammal büszkélkedhet. Bár ezeknek a rendszereknek alacsony az energiasűrűsége, lényegesen tartósabbak, mint a lítium-ion alapú kémiai akkumulátorok.

Ez volt a fő vonzerő a Sawyers Valley ingatlan tulajdonosa számára, aki olyan rendszert akart, amely nem jelent tűzveszélyt, képes ellátni háromfázisú fogyasztóit, és energiabiztonságot nyújt, mivel az áramkimaradások gyakran érintik a területet.

Ez a projekt a Key Energy negyedik létesítménye, és várhatóan idén még kettőt helyeznek üzembe. A vállalat összesen mintegy 16 lendkerekes rendszert telepített több mint 300 kWh kapacitással, többek között egy bentlakásos iskolában és az APA Group gázszolgáltató cég állomásain.

A Key Energy célja, hogy a technológiáját alkalmassá tegye a Western Power és a Horizon Power állami közműszolgáltatók által működtetett nyugat-ausztráliai Stand Alone Power System (SAPS) programban való részvételre. A program része az állam átfogó stratégiájának, amelynek célja, hogy a kiterjedt villamosenergia-hálózat ritkán lakott perifériáján lévő fogyasztók esetében a drágán üzemeltethető vezetékes ellátást szigetüzemű megoldásokkal váltsa ki, amelyeket napelemekből, akkumulátorokból és a végső mentsvárat jelentő dízelgenerátorokból építenek meg. Ezek a rendszerek az állam szerint jóval olcsóbbak, mint a távvezeték-hálózat fenntartása.

Kép: Key Energy.

A lendkerekes energiatárolókat általában a föld alá telepítik, ami hosszadalmas és költséges folyamat. A Key Energy korábban a sydney-i Műszaki Egyetemmel együttműködve fejlesztett ki egy talajra telepíthető megoldást, amely lehetővé tette, hogy a föld alatti rendszerek esetében alkalmazott egy-két hetes telepítési időt a Sawyers Valley projekt esetében mindössze két napra rövidítse le.

A Key Energy azt állítja, hogy további funkciókat is fejleszt a lendkerék számára, megnyitva az utat a virtuális erőművek előtt, amelyek véleményük szerint kihasználhatják a mechanikus energiatárolás robusztus jellegét és hosszú élettartamát.

A 2018-ban alapított Key Energy székhelye Sydney Chippendale nevű külvárosában található, és a közeli Alexandriában is rendelkezik egy tesztüzemmel. Az indulás óta az új-dél-walesi kormány, Sydney városa és az Energy Lab is beszállt a cég finanszírozásába.

 

 

Címlapkép: Key Energy

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!