Már annyi orosz gázt vesz Ausztria, mint a háború előtt

Ausztriában az orosz gázimport újra elérte a háború előtti szintet. Az Euronews értesülései szerint már januárban az országos fogyasztás 80%-nak megfelelő földgáz érkezett Ausztriába Oroszország felől. Az osztrák villamosenergia- és gázipari szabályozó hatóság ezt azzal indokolta, hogy novemberben és decemberben csökkent a német- és olasz gázimport, míg az orosz továbbra is folyamatos volt.

Ausztria maximum kapacitáson vásárolja az orosz gázt, és az import már visszatért a háború előtti szintekre – írja az Euronews.

Míg a legtöbb európai ország csökkentette függőségét az orosz gáztól, Ausztria ismét nagy tételben vásárol. A lap szerint az osztrákok már januárban a fogyasztásuk 80 százalékának megfelelő mennyiségre emelték az orosz gázimportot,

MOSTANRA PEDIG MÁR A HÁBORÚ ELŐTTI SZINTEKEN JÁR A BEHOZATAL.

A legalacsonyabb egyébként tavaly októberben volt ez az arány, 17 százaléknál.

Az osztrák villamosenergia- és gázipari szabályozó hatóság azzal indokolja az emelkedést, hogy novemberben és decemberben csökkent a Németországból és Olaszországból származó import, míg az Oroszországból érkező behozatal folyamatosan magas.

2018-ban maga Vlagyimir Putyin jelent meg Bécsben, hogy Sebastian Kurz akkori kancellárral együtt részt vegyen a Gazprom és az OMV közötti hosszú távú gázszállítási szerződések aláírásán. Ezzel az ország 2040-ig elkötelezte magát az orosz gáz mellett, de a további részletek nagyrészt ismeretlenek.

 Karl Nehammer, Ausztria jelenlegi kancellárja üdvözölte, hogy az ország tavaly év végén feltöltötte gáztárolóit. Nemrégiben ellenállt az OMV elleni fellépésre vonatkozó felhívásoknak is. „Ha az oroszok továbbra is szállítanak, akkor nem tilthatom meg az OMV-nek, hogy teljesítse szerződéses kötelezettségeit” – mondta Nehammer az ország közszolgálati televíziójában való szereplése során.

 

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!