Ideiglenes megállapodás született az olajárplafonról

Ideiglenes orosz olajárplafonról egyeztek meg a G7 országok. Az Ural-i olaj vízi szállításának az árát 60 dollár/hordóban határozták meg, melyre olyan felülvizsgálati mechanizmust találtak ki, ami a piaci ár alatt tartja az ársapkát 5%-kal.

Az Európai Unió kormányai csütörtökön ideiglenesen megállapodtak az orosz tengeri olaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról – a G7 országok elképzelése szerint – egy olyan kiigazítási mechanizmussal, amely a plafont 5 százalékkal a piaci ár alatt tartja – mondta egy uniós diplomata a Reutersnek.

Mivel az orosz Ural típusú kőolajjal már így is alacsonyabb szinten kereskedtek, Lengyelország, Litvánia és Észtország elutasította a 60 dolláros a szintet, mivel szerintük így nem érné el fő célját az árplafon alkalmazása, ami Moszkva bevételeinek csökkentését jelenti.

Litvániával és Észtországgal végül sikerült megegyezni, a lengyelekkel azonban továbbra is folyamatban van a konzultáció.

Az árplafont 60 dollárban határozták meg, azzal a kikötéssel, hogy az IEA adatai alapján 5 százalékkal az orosz nyersolaj piaci ára alatt kell tartani

– mondta egy uniós diplomata, aki azt is hozzátette, hogy

AZ ÁRPLAFON SZINTJÉNEK FELÜLVIZSGÁLATÁRA A TERVEK SZERINT KÉTHAVONTA KERÜLNE SOR

Az orosz tengeri nyersolajra vonatkozó G7-árplafon december 5-én lép életbe, felváltva az orosz tengeri nyersolaj vásárlására vonatkozó szigorúbb uniós tilalmat, a globális olajellátás védelmének eszközeként, mivel Oroszország a világ kőolajtermelésének 10 százalékát termeli ki.

A G7-ek felső határértékének érvényre juttatását célzó elképzelés szerint

A HAJÓZÁSI, BIZTOSÍTÁSI ÉS VISZONTBIZTOSÍTÁSI TÁRSASÁGOKNAK MEG KELL TILTANIUK, HOGY OROSZ NYERSOLAJSZÁLLÍTMÁNYOKAT KEZELJENEK VILÁGSZERTE, KIVÉVE, HA AZT A G7-EK ÉS SZÖVETSÉGESEIK ÁLTAL MEGHATÁROZOTT ÁRNÁL ALACSONYABB ÁRON ADJÁK EL.

Mivel a világ legfontosabb hajózási és biztosítási cégei mind a G7-országokban találhatóak, így az árplafon várhatóan igencsak megnehezíti majd Moszkva számára, hogy magasabb áron adja el az olaját.

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!