Itt a következő csapás: leállt az egyik nagy kínai akkugyár

A CATL vállalat az autóipar egyik legnagyobb akku beszállítója leállította egyik üzemét Kínában. Szecsuán tartományban is nagy szárazság van, amely a vízi erőművek hatásfokát jelentősen gyengítik, így a kínai kormány elrendelte a gyárak 5 napos szünetelését, hogy a lakosság a kánikulában is elegendő áramhoz jusson.

Ha a pandémia és az ellátási lánc problémák nem lettek volna elég nagy csapás az autógyártás számára, a globális felmelegedés tartogathat még meglepetéseket.

Most a szárazság miatt kellett leállni.

Egy hét szünet

CATL a világ legnagyobb akkumulátor gyártója, sok autógyártó fontos partnere az elektromos átállás kapcsán. A vállalat, amely Magyarországon is 100 GWh mennyiségben készül cellákat gyártani az odahaza is több helyszínen rendelkezik ilyen üzemmel.

Az egyik fontos helyszín Yibin városa, ahol több ütemben épült, illetve jelenleg is bővül az akkugyár. Ha a mostani két projektnek vége, 75 GWh lesz az éves termelés, de tervben van még két fázis. Hogy pontosan kiknek szállítanak innen akkut azt egyelőre nem tudjuk, de korábbi sajtónyilatkozatok szerint Chengdu városában van egy partnerük, ahol a Volvo és a Volkswagen is rendelkezik gyárral, illetve Chongqingba is kerülnek innen cellák, itt pedig a Li Auto mellett a GWM és a Ford is gyárt autót.

A jelenleg itthon tapasztalható szárazság azonban nem csak magyar jelenség, Kína egyes tartományai, így a Yibinnek otthont adó Szecsuan is küzd ezzel. A helyzet most annyira rosszra fordult, hogy a vízhiány miatt gyengébben teljesítenek a vízerőművek, miközben a meleg tovább emelete a lakossági fogyasztást is. Ezért a tartományban utasították a gyárakat, hogy augusztus 15. és 20. között állítsák le a termelést, hogy ne legyenek  problémák a lakossági áramellátással.

A CATL gyára is leállt, csak az irodák működhetnek, a gyári munkásokat hatnapos szabadságra küldték. A gyár bővítését egyelőre nem kellett leállítani, a munkák folytatódhatnak. Hogy 21-én újra kinyitnak-e az később derül majd ki.

A gyár kapcsán érdekesség, hogy a cég sajtóközleménye szerint ez volt a világ első teljesen karbonsemleges akkugyára, amely az energia 80%-át is megújulókból, a közeli vízerőműből fedezi. Ez viszont nem segít sokat, ha nincs víz.

 

Címlapkép: CATL Official

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!