Itt a nagy bejelentés: még egy évig gáztakarékosságot kér a tagállamoktól Brüsszel

2022-ben az EU sürgősségi gázfogyasztási jogszabályt léptett életbe, amely a tagállamok elmúlt 5 éves átlag gázfelhasználásának 15%-os megtakarítását írta elő. 2022 augusztusa és 2023 decembere között a kontinens együttesen 101 milliárd köbmétert spórolt meg, 18%-kal csökkentve a 2017-2022 közötti átlagos fogyasztást. Ez az intézkedés azonban idén a fűtési szezon végével megszűnik, az Európai Bizottság pedig most ennek egy évvel történő meghosszabbítását javasolja, hogy a gázpiacokon a jövőben is stabilitás maradjon.

Március 31-én lejár az a sürgősségi EU-s jogszabály, amely 15 százalékos megtakarítási célt irányzott elő a tagállamok gázfogyasztásában a 2017 és 2022 márciusa közötti átlaghoz képest. Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal és még egy évvel kitolná a kijelölt 15 százalékos fogyasztáscsökkentési célt jövő március 31-ig – olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.

A vállalkozások és a polgárok gázmegtakarításai EU-szerte jelentősen hozzájárultak az energiaválság kezeléséhez, amelyet Oroszország két évvel ezelőtti ukrajnai inváziója idézett elő. Az EU együttesen 18 százalékkal csökkentette a gázkeresletet 2022 augusztusa és 2023 decembere között, és ezzel mintegy 101 milliárd köbméter gázt takarított meg. Ez túlmutatott a 2022 nyarán elfogadott sürgősségi jogszabályban megállapított 15 százalékos megtakarítási célon – hívta fel a figyelmet a bizottság.

A SÜRGŐSSÉGI JOGSZABÁLY MÁRCIUS 31-ÉN LEJÁR, A BIZOTTSÁG PEDIG A GÁZKERESLET CSÖKKENTÉSÉRE IRÁNYULÓ TOVÁBBI INTÉZKEDÉSEKET JAVASOL.

A javaslat, amit a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsnak kell elfogadnia, arra ösztönzi a tagállamokat, hogy továbbra is tegyenek önkéntes intézkedéseket annak érdekében, hogy a 2017 áprilisa és 2022 márciusa közötti átlagos kereslethez képest 15 százalékkal csökkentsék a gázkeresletet. A javaslatot az uniós tagországok energiaügyi miniszterei jövő hétfőn vitatják meg.

A bizottság szerint a geopolitikai feszültségek fennmaradása miatt, illetve azon célkitűzés érdekében, hogy az EU teljesen megszabaduljon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségétől, szükség van az energiamegtakarítások folytatására. A folyamatos gázmegtakarítás hozzájárul a jelenlegi piaci stabilitás fenntartásához és javításához, egyebek között a gáztárolók tavaszi és nyári feltöltésének megkönnyítése révén.

Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos szerint a gázfelhasználás kollektív csökkentése sikeres volt. „Figyelemre méltó, ahogyan az uniós polgárok és vállalatok mind hozzájárultak ehhez az erőfeszítéshez. Ma az EU egyértelműen jobb helyzetben van, mint két évvel ezelőtt” – jelentette ki.

Hozzátette azonban, hogy még mindig vannak bizonytalanságok, és többet kell tenni annak érdekében, hogy teljesen megszűnjön az Oroszországból származó gázimport.

Arra biztatom az európai háztartásokat és vállalkozásokat, hogy lehetőség szerint továbbra is takarékoskodjanak a gázzal. Ez segíteni fog abban, hogy az energiaszámlák továbbra is megfizethetőek legyenek, és gazdaságunk erős maradjon, miközben kiállunk Ukrajna mellett

– hívta fel a figyelmet az uniós biztos.

Címlapkép: Freepik
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!