Jön az első TESLA Megapack energiatároló Magyarországon

Magyarországon elsőként Tesla Megapack típusú energiatárolót létesít Százhalombattán a MET Csoport, a Dunamenti Erőmű területén megvalósuló innovációs projekt részeként. A most aláírt együttműködés értelmében az energetikai eszközt 2022 nyarán telepítik

A MET Csoport frissen közzétett sajtóközleménye szerint a megújuló energiát termelő erőművek időjárásfüggő, ezáltal kiszámíthatatlan termelése miatt a kereslet–kínálat kiegyenlítésében kulcsszerep jut a rugalmassági eszközöknek és az energiatárolási megoldásoknak.

Az akkumulátoros energiatárolási iparág egyik úttörője a Tesla, Magyarországon viszont a közlemény szerint ez az első ilyen típusú együttműködése. A Dunamenti Erőmű innovációs projektjének részeként létesítendő, közel 4 MW-s (maximum teljesítmény) és 8 MWh-s (tárolási kapacitás) Tesla Megapack akkumulátoros energiatároló kétórás tárolási ciklusidővel rendelkezik – szemben az eddigi hazai gyakorlattal, amely inkább a teljesítményoptimalizált, fél-egyórás tárolást alkalmazza. Ennek köszönhetően a vonatkozó dokumentum szerint lehetőséget teremt a megújuló energiatermelők hatékonyabb rendszerintegrációjára is.

„A jövő a karbonmentes eszközöké, így a hálózati rugalmasságot biztosító gázos erőműveknek is minél inkább karbonmentesnek kell lenniük.

Az energiatárolásra is építő kísérleti projektünk így egyfajta előszobája lesz ipari léptékű alkalmazásoknak

– mondta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója.

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!