Megalakult a Szénrégió Bizottság

Megtartotta online alakuló ülését a Szénrégió Bizottság, hazánk első szénátmenettel foglalkozó, állandó egyeztető fóruma, mely javaslattevő és döntéstámogató szervként biztosítja a szénkivezetés során érintett szereplők bevonását, az egyeztetések folytonosságát, valamint az eredmények és javaslatok megismertetését.

A Szénrégió Bizottság kiemelt feladata a Mátrai Erőmű fenntartható, környezetbarát átalakításának végigkísérése, mely az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a kormány energia- és klímapolitikájának kiemelt stratégiai célja is egyben.

A közleményből az is kiderül, hogy az erőmű jelenleg a legjelentősebb üvegházhatású gáz-kibocsátó létesítmény Magyarországon, ugyanakkor kiemelkedő szerepe van a magyar villamosenergia-termelésben is. Emellett kétezernél is több munkavállalót foglalkoztat, és mintegy ezer helyi vállalkozás működése függ a tevékenységétől.

Ezért nagyon fontos, hogy a környezetbarát átállás megvalósulása ne veszélyeztesse a térség munkahelyeit, a kis- és középvállalkozók megélhetését, hanem lehetőségeket teremtsen az átmenet megkönnyítésére.

–mondta Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztésért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A tárca közleményében ismerteti, hogy a Szénrégió Bizottság az európai uniós “LIFE-IP North-HU-Trans” projekt keretében jött létre, amelynek fő célkitűzése az erőmű és a régió fenntartható, igazságos átmenetének megvalósítása a Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltaknak megfelelően.

Az alakuló ülésen közel 60 szervezet képviseltette magát, többek között helyi és megyei önkormányzatok, központi államigazgatási szervezetek, civil szervezetek, érintett vállalatok, felsőoktatási intézmények és szakképzési centrumok, turisztikai és egészségügyi szervezetek képviselői vettek részt és osztották meg véleményüket.

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!