Nem túl felvillanyozó az Exxon 2050-re vonatkozó előrejelzése

Negatív képet prognosztizál az Exxon Mobil 2050-re. A vállalat várakozásai szerint a fosszilis energia továbbra is jelentős tétel lesz a világ energiamixében. Továbbá globálisan nem fog annyival csökkenni a károsanyag-kibocsátás, mint ahogy azt az ENSZ a globális felmelegedés elleni forgatókönyve szerint kellene. Ezek mellett az új, környezet barát technológiák fejlődése, illetve térnyerése is a várakozások alatt marad az energiaipari vállalat szerint.

Az Exxon Mobil Corp. augusztus 28-i közlése szerint az előrejelzések azt mutatják, hogy a kőolaj és a földgáz 2050-ben is a világ energiaszükségletének több mint felét, azaz 54%-át fedezi majd, miközben a világnak nem sikerül 2 Celsius-fok alatt tartania a globális hőmérséklet-emelkedést.

A legnagyobb amerikai olajtermelő cég augusztus 28-án közzétett energetikai kilátásai szerint 2050-re a világ energiafelhasználásból származó szén-dioxid kibocsátása eléri a 25 milliárd tonnát – írja a Reuters. Ez több mint kétszerese annak a 11 milliárd tonnának, amelyre az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint az alacsonyabb 2°C-os forgatókönyvek szerint átlagosan szükség lenne.

„Az energetikai átállás folyamatban van, de még nem olyan léptékben és ütemezésben, ahogyan az a társadalom nettó nullára vonatkozó célkitűzéseinek eléréséhez szükséges” – mondta a gyártó.

Az Exxon a világ napi nyersolajszükségletének kevesebb mint 3%-át termeli, és májusban részvényesei elsöprő többséggel elutasították az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőteljesebb intézkedésekre törekvő felhívásokat.

 

55 technológiából mindössze kettő van sínen

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2021 óta hangoztatja, hogy sokkal több forrást kell a tiszta energiát hasznosító technológiákra fordítani ahhoz, hogy a világ 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást.

A 2050-re a nettó nulla kibocsátás eléréséhez szükséges 55 technológiából mindössze kettő van „sínen” – közölte az Exxon az IEA-ra hivatkozva. A vállalat szerint a kibocsátás 2050-ig csak 25%-kal fog csökkenni, mivel az alacsonyabb kibocsátású lehetőségek növekedése elmarad a kívánt forgatókönyvektől.

Összességében az Exxon előrejelzése szerint az energiával kapcsolatos CO2-kibocsátás valamikor ebben az évtizedben több mint 34 milliárd tonna lesz, ahogy a gazdaságok és az energiaigény növekszik, majd 2050-re 25 milliárd tonnára csökken.

Az Exxon 2027-ig hat év alatt 17 milliárd dollárt fektet be az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású technológiákba, például a szén-dioxid-leválasztásba és -megkötésbe, valamint a hidrogénbe.

A vállalat szerint ez a két, jelenleg kereskedelmi forgalomban nem kapható technológia jelentős ígéretet jelent az IPCC Lower 2°C forgatókönyveiben nehezen szén-dioxid-mentesíthető ágazatok számára.

A tőke nagy része a saját és harmadik felek tevékenységeinek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére irányul. Európai társaitól eltérően az Exxon távol tartja magát a konszolidált megújuló forrásoktól, például a szél- és napenergiától. Várakozásai szerint a szél- és napenergia 2050-ben a világ energiaellátásának 11%-át fogja biztosítani, ami a mai hozzájárulás ötszöröse.

 

 

 

Címlapkép: Canva

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!