Németország átlépett egy újabb határt

Németországban 2020 előtt évekig az volt a politikai álláspont, hogy az országban a napelemek termelőkapacitás ne lépje túl az 52 GW-ot, ugyanis afelett már a villamosenergia-ellátás biztonsága sérülhet. Azóta azonban sok minden változott, ahogy az energiaválság miatti aggodalmak és a klímavédelmi célok előre került, úgy a kormány is eltörölte az előbb említett „plafont”. Ma már 70 GW beépített kapacitással rendelkezik az ország és 2030-ra ezt meg is háromszorozná.

2020 előtt, évekig az volt a hivatalos, német kormányzati energiapolitika-mantra, hogy bár nagyon fontos a zöldenergia – és azon belül a napelemek terjedése és térnyerése is, de nem kellene (nem szabadna) megengedni, hogy a fotovoltaikus termelőkapacitások meghaladják az országban az 52 GW-ot. Az ugyanis már akkora tétel – szólt a verdikt -, akkora „tehetetlen” termelőerő, ami fölé lépve már a rendszer stabilitása is veszélybe kerülhet. Az már sosem derül ki, hogy ez utóbbi valóban indokolt félelem volt-e, mivel a német kormány a klímacélok átírásával egyidőben módosítások sorát jelentette be az eredeti célokon, és így az energiaátmenetben (Energiewende) kiemelt tétellé tették a hálózatfejlesztéseket is. Ennek az is az eredménye lett, hogy 2020 nyarán, végül az 52 GW-os „sapkát” is leemelték a rendszerről.

 

A 70 GW sem elég

Mindez ma már csak azért érdekes, mert Németország éppen átlépett egy újabb határt. A német Szövetségi Hálózati Ügynökség (Bundesnetzagentur) számolt be arról, hogy az idei év első három hónapjában 2,65 GW-nyi új napelemes termelőkapacitást csatlakoztatott a hálózatba, s hogy ez az érték csak márciusban több mint 944 MW volt. A márciusi adat jócskán felülmúlta az előző hónap eredményét (746 MW), de a tavaly beállított előző rekordot is (916 MW) – amely szintén márciusban született.

A hálózati ügynökség adatai szerint ráadásul az első negyedévben is rekordbővülés történt, nem is akármekkora update-tel: az eddigi 1,96 GW csúcsértékkel szemben az idei év első három hónapjában 2,65 GW napelemes termelőerő hozzáadására került sor. Furcsa vagy sem, de a szövetségi államok közötti rangsort Bajorország vezeti (598 MW), majd Észak-Rajna-Vesztfália (397 MW) és Baden-Württemberg (381 MW) a sorrend.

Napelempark építése Németországban, 2023.március

A friss rekordokkal együtt pedig az is elmondható, hogy Németország fotovoltaikus termelőpotenciálja átlépte a 70 GW-os határt. Aminek onnan nézve már kisebb a jelentősége, hogy mennyi ideig is tartott a politikai-szabályozói alkudozás, hogy a napelemsapkát levegyék a rendszerről. Az új célszám ugyanis – a jelenlegi összméret több mint háromszorosát – 215 GW termelőkapacitás beépítését írja elő 2030-ra. Ez pedig azt is jelenti, hogy a márciusi rekord sem elég nagy, hiszen a 215 GW-hoz tartozó norma mostantól havonta 1550 MW pluszt írna elő.

A 2022 októberében a németországi átvitelirendszer-üzemeltetők úgy prognosztizálták, hogy az idén 8,5 GW napelemes plusz termelőkapacitás kerülhet a villamosenergia-rendszerbe. Most inkább úgy tűnik, hogy akár a 10 GW is megközelíthető.

 

Jelentkezőből sincs hiány

A Bundesgazentur a napokban arról is beszámolt, hogy a napelemes telepítési tempó a folyamat elején, az ajánlattételeknél is felgyorsult. „2022 júniusa óta először fordult elő, hogy a beérkezett ajánlatok mennyisége jelentősen meghaladta a kiírt összeget. A Szövetségi Hálózati Ügynökség még soha nem nyújtott be ennyi ajánlatot ilyen pályázaton. Most fontos fenntartani ezt a magas ajánlati szintet annak érdekében, hogy hosszú távon előmozdítsuk a szükséges bővítést” – mondta Klaus Müller, a szervezet elnöke.

A márciusi ajánlattételi fordulót az érdeklődők ráadásul alaposan túljegyezték: az 1950 MW megpályázható pv-mennyiségre a beruházók 2869 MW-nyi ajánlatott tettek – összesen 347 tételnyi ajánlattal. A hatóság ez utóbbiból végül 245 ajánlatot fogadott el, amelyek összesen 1952 MW megépítését teszik majd lehetővé. Következő pályázati kiírás 2023. július 1-én lesz.

 

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!