Németország megállapodást kötött, a kancellár tovább dolgozik az energiaellátás biztosításán

Németország LNG beszállításról egyezett meg az Abu Dhabi Nemzeti Olajtársasággal. A szerződés több évre szól és már ebben az évben elkezdi az arab ország az exportot. Idén még kis mennyiség, mindössze 127 ezer m3 szállításáról van szó, de a következő években több LNG terminál létesítését tervezi a német állam, ami az import bővülését vonja majd maga után.

Az RWE német közszolgáltató megállapodást írt alá az Abu Dhabi Nemzeti Olajtársasággal arról, hogy december végéig cseppfolyósított földgázt szállít Európa legnagyobb gazdaságába – jelentette be vasárnap az RWE.

Bár a szállítandó kezdeti mennyiség viszonylag csekély, politikailag jelentős az üzlet az Oroszországon kívülről érkező gázellátás megerősítésének szempontjából. Olaf Scholz kancellár igyekszik a nemzetközi kapcsolatok erősítésére, valamint az alternatív energiaforrások feltérképezésére, megtalálására. – számolt be a Reuters.

Az egyezmény, amely magában foglalja az LNG (cseppfolyósított földgáz) többéves szállítására vonatkozó szándéknyilatkozatot is, Scholz kétnapos Öböl-térségi utazásának második napján jött létre. A megállapodás bejelentése előtt Scholz az újságíróknak elmondta, biztosítani kell azt, hogy az LNG világszintű termelése olyan szintet ér el, amivel a fennálló kereslet kielégíthető anélkül, hogy az Oroszországban meglévő termelési kapacitást  igénybe kelljen venni.

Az RWE közölte, hogy az Abu Dhabi Nemzeti Olajtársaság(ADNOC) által idén szállított rakomány 137,000 köbméter LNG-re vonatkozik, és ez lesz az első LNG, amelyet a Hamburg melletti Brunsbüttelben található úszó LNG-importterminálon keresztül szállítanak a német gázpiacra. Az ADNOC továbbá meghatározatlan számú LNG-rakományt foglalt le Németország számára 2023-ban.

Az Enerdata kutatócég adatai szerint Németország két új, tervezett úszó LNG-terminálja végül évi 12,5 milliárd köbméter LNG fogadására lesz képes, ami 2021-ben az ország gázfogyasztásának körülbelül 13%-ának felelt meg. Az RWE közleményében kiemelték, hogy ez egy fontos mérföldkő a németországi LNG-ellátási infrastruktúra képviseletében és a diverzifikáltabb gázellátás kialakításában.

A német tisztviselők azt remélik, hogy az Abu Dhabival kötött LNG-ügyletekhez hasonló megállapodások sora segít leküzdeni az égbe szökő energiaárakat.

Mindeközben több ezren gyűltek össze vasárnap és tiltakoztak az Északi Áramlat 2 leállítása kapcsán. A tüntetők az Északi Áramlat 2 azonnali megnyitását követelték és hozzátették, hogy ezzel megelőzhető lenne a nagyobb baj. A szervezők körülbelül 5000 tüntetőre számítottak Lubmin városában, ahol a vezeték németországi oldala található.

Az RWE szállítása mellett az ADNOC beleegyezett abba is, hogy ammóniát értékesít német vállalatoknak, köztük a Steagnek és az Aurubisnak. Ezenkívül havi 250,000 tonna gázolajat biztosít a német Hoyer cégnek.

Még szintén vasárnap történt, hogy az Egyesült Arab Emirátusok elnöke, Mohammed bin Zayed al-Nahyan sejk megállapodást írt alá Scholz-cal, amely az energiabiztonság felgyorsításáról és az ipari növekedésről szól. Az Egyesült Arab Emírségek megújulóenergia-vállalata, a Masdar külön is vizsgálja a szélenergia fejlesztését a német partoknál.

Scholz Abu Dhabiban tartott találkozói után Katarba utazott. Szombaton Dzsiddában tárgyalt Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökössel.

 

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!