Nyolcszáz elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárra igényelhető támogatás a HUMDA-tól

Várhatóan 800 elektromos rásegítésű teherszállító kerékpár, azaz e-cargo bicikli szerezhető be abból az összesen 400 millió forintos támogatási keretből, amelyre február 7-től pályázhatnak egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, egyházi szervezetek és önkormányzatok.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán a nettó vételár fele, de legfeljebb 500 ezer forint támogatás nyerhető el – áll a HUMDA sajtóközleményében.

Szakaszosan, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet pályázni 2022. február 7-től december elejéig az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok beszerzésére az elektromobilitas.humda.hu oldalon. A magyarországi egyéni vállalkozók egy, a gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, egyházi szervezetek és önkormányzatok maximum öt e-cargot szerezhetnek be utófinanszírozott támogatással.

A kereskedelmi forgalomban megvásárolható, elektromos segédmotorral felszerelt, pedálhajtású, kifejezetten teherszállításra kialakított felülettel rendelkező kerékpárok legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye 250 W vagy annál kisebb lehet. Olyan új biciklikre kapható támogatás, amelyeknél a motor kikapcsol, ha a kerékpáros nem folytatja tovább a pedálok hajtását, vagy ha elérné a 25 km/h sebességet. A hasznos teherbírásnak el kell érnie az 50 kilogrammot, valamint feltétel a nyomatékszenzoros vezérlés is. Kerékpáronként 1 pót akkumulátor beszerzése is támogatott.

Néhány év óta Magyarországon igazi kerékpáros forradalom zajlik. Robbanásszerűen fejlődik a kerékpárút-hálózat, rohamosan nő a kerékpártúrázók száma. Mindezen túl a régióban elsők között hirdettünk elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlásához támogatási programot, január 1-jétől a cégek ingyenesen biztosíthatnak biciklit és e-bike-ot a dolgozóiknak, aminek a költségeit elszámolhatják, valamint a régióban másodikként indult el a Google kerékpáros útvonal-tervezője is. Következő lépésként pedig már e-cargo biciklik vásárlásához is biztosítunk támogatást, ugyanis az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok terjedése segíti azt, hogy belvárosainkban tisztább legyen a levegő. A programból 800 e-cargo kerékpár vásárlását tudjuk támogatni, amivel négy-ötszörösére növelnénk ezeknek a számát hazánkban – emelte ki Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Az ország hosszú távú szén-dioxid-csökkentési céljainak elérése érdekében a közlekedés minden területén támogatjuk az elektrifikáció terjedését – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódó pályázat vissza nem térítendő támogatása az e-cargo kerékpárok beszerzéséhez, a városi térségekben szállítási tevékenységet, vagy gyakori utazásokat igénylő szolgáltatást végző cégek, gazdasági társaságok, valamint civil szervezetek számára lehet előnyös. Számukra valós alternatívát nyújthatnak az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok, hiszen egy kisteherautónál jóval olcsóbbak és egyszerűbben kezelhetőek, nem beszélve a jóval kedvezőbb fenntartási költségekről. A kisebb helyigény főleg belvárosi környezetben egy plusz előny – tette hozzá Steiner Attila. Cél, hogy a gépjármű használattal szemben alternatívát nyújtva javítsunk a városi térségek mobilitását, az e-cargo kerékpárok terjedése a városi logisztikában ehhez járul hozzá. Az érintett területeken a települési levegőszennyezettség és a zaj csökkentése révén az életminőség javulása is várható – húzta alá az államtitkár.

A HUMDA, mint mindig most is komplex módon közelít a jövő közlekedésének témaköréhez. A Zöld Busz Program mellett az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerének kezelését is átvette az Ügynökség. Az e-cargo-pályázat lesz az első, amelyet már mi indítunk el, bízunk benne, hogy számos vállalkozás, szervezet és önkormányzat látja meg a lehetőséget ebben. Komoly szemléletformáló hatást is várunk a pályázattól, hiszen a sűrűn lakott területeken az e-cargokat nap mint nap több ezer ember láthatja majd, így a program hozzájárul az ilyen eszközök további terjedéséhez. Bízom benne, hogy egyre több elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárt láthatunk majd mind Budapesten, mind számos más városban és akár a községekben is. Ne feledjük: ezek a kerékpárok számos mikrologisztikai területen nyújtanak már Európában és a világban valós alternatívát. Sokszor egy-egy hagyományos belső égésű motorral szerelt furgont is ki lehet vele váltani és az elektromos rásegítés miatt a környezetünk jobbá tételéhez is hozzájárulnak – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A HUMDA 2021 decemberétől vette át az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerének kezelését az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-től. Az eddigi pályázati rendszer tapasztalatainak kiértékelése és az átállás még zajlik, de a folyamatban lévő pályázatokat ez mindössze annyiban érinti, hogy azokat a HUMDA koordinálja. Az érintettek a támogatások kapcsán az elektromobilitas@humda.hu e-mail címen tudnak érdeklődni. A változásokról továbbá a HUMDA közösségi médiafelületein, valamint az Ügynökség honlapján, az https://elektromobilitas.humda.hu oldalon is lehet tájékozódni.

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!