Óriási gázkitermelésbe kezd a Mol!

A Mol jelentős kőolajforrással rendelkezik Kazahsztánban, eddigi közép-ázsiai érdekeltségeit pedig most földgáz kitermeléssel bővíti. A magyar vállalat a Rozskovszkij gázmezőn kazah és kínai partnerekkel együtt fogja végezni a termelést, amely már várhatóan idén elindul. Becslések szerint a termelés felfutása után 100 millió köbméternyi földgáz jut majd a Mol részére.

Idén rekordmennyiségű, nagyjából 630 ezer tonnányi kőolaj érkezik hazánkba Kazahsztánból, ahol a Mol még idén megkezdi egy földgázmező kitermelését – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Asztanában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-kazah csúcstalálkozót követően arról tájékoztatott, hogy az ülés kiemelt napirendi pontja volt az energetikai együttműködés. Szijjártó hangsúlyozta: a diverzifikáció rendkívül fontos lesz a jövőben is, stratágiai fontosságú lesz, hogy Magyarország több forrásból tudjon energiaforrásokat vásárolni.

Szijjártó Péter ennek kapcsán kiemelte, hogy

KAZAHSZTÁN A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN LÉNYEGES FORRÁSA LEHET A DIVERZIFIKÁCIÓNAK,

a közép-ázsiai ország szerepe nőni fog mind a kőolaj-, mind a földgázszállítás terén.

Már az idei évben rekordmennyiségű kőolajat vásárolunk Kazahsztánból, amely vegyesen szárazföldi, csővezetékes és tengeri szállítással érkezik Magyarországra

– jelentette be. Elmondása szerint idén mintegy 630 ezer tonnányi kazah kőolaj érkezik hazánkba.

A miniszter kiemelte, hogy a Mol kazah és kínai partnereivel tizenöt év felkészülési munka után még az idei év vége előtt, decemberben megkezdi a Rozskovszkij földgázmező kitermelését Kazahsztánban. Szijjártó szerint

A MAGYAR VÁLLALATRA A TERMELÉS FELFUTÁSÁVAL KÖRÜLBELÜL SZÁZMILLIÓ KÖBMÉTERNYI KITERMELÉS JUT MAJD ÉVENTE,

amelynek feldolgozását követően döntést lehet hozni értékesítéséről.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!