Rákapcsoltak a spórolásra a magyarok, nagyot esett az energiafogyasztás 2023-ban

Magyarországon 2023-ban jelentősen csökkent az energiafelhasználás. Földgázból 1 milliárd köbméterrel, míg villamos energiából 2 terawattórával kevesebb fogyott a megelőző évhez képest. A csökkenés mértéke a háztartások és a piaci szereplők viszonyában nagyjából megegyező volt. A KSH adatai szerint azonban már tavaly, az utolsó két hónapban elkezdődött az országos felhasználás növekedés, mely akár idén is megmaradhat.

2023-ban tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

  • Gázból mintegy 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, a 2022-es szinthez képest 1 milliárd köbméterrel, 10,9 százalékkal, a 2021-eshez mérten 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb.
  • Áramból összesen 41 terawattórányit használtunk el, a villamosenergia-fogyasztás több mint 2 terawattórával, 4,7 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél.

A Központi Statisztikai Hivatal összegzése szerint a lakosság több mint 3 milliárd köbméter, a gazdasági szereplők közel 5,5 milliárd köbméter földgázt használtak fel 2023-ban. A mérséklődés a két nagy fogyasztói kategóriában, éves összevetésben rendre 10,7 és 11 százalékos volt. A negyedik negyedéves mutatók kismértékű növekedést jeleznek, a mintegy 2,7 milliárd köbméteres összes igénybevétel 1,3 százalékkal múlta felül 2022 utolsó három hónapjának szintjét.

Tavaly novemberben hosszú idő után először nőtt az áramfogyasztás a megelőző év azonos hónapjához képest, és emelkedés volt tapasztalható decemberben is. Az utolsó negyedév így a közel 11 terawattórás felhasználással az egész éves csökkenéssel szemben 2,1 százalékos bővülést hozott.

Az MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló kalkuláció szerint az október közepén kezdődött fűtési szezon 2023-ra eső részében gázból közel 2,5 milliárd köbméter, áramból mintegy 9,5 terawattóra fogyott Magyarországon. 2022 azonos időszakához viszonyítva ezek a számok 1,8, illetve 3,1 százalékos növekedést mutatnak.

A közleményben megjegyzik, hogy a hazai gáztárolók töltöttsége még mindig 86 százalék fölötti, míg a fogyasztásarányos adat idehaza 57 százalék, ami az európai országok közül a harmadik legmagasabb érték, és az uniós átlagnak több mint kétszerese.

Címlapkép: Shutterstock
Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!