Rekordok hétvégéje a napenergia-termelésben

A tavaszi idő beköszöntével egyre többet termel a hazai ipari pv-hálózat, nem volt ez másképp március harmadik hétvégéjén sem. Március 17-én pénteken a déli órákban új rekord született, mintegy 2343 MW termelt mennyiség, majd ez szombaton megdőlt 19 MW-tal, így az új termelési rekord 2362 MW. Vasárnap is folytatódott a magas 2000 MW fölötti termelés azonban új csúcs nem keletkezett.

A napos tavaszi időjárás újabb és újabb csúcsokat eredményezett a magyarországi napelemes áramtermelésben. Először pénteken, március 17-én, a déli órákban 2 343, majd szombaton mintegy 19 MW-tal meghaladva ezt 2 362 MW -os előzetes értékkel (a 11:30 és 11:45 közötti negyedórában) megdőlt a mindenkori PV teljesítmény rekord, az ipari, vagyis az 50 kW feletti napelemes rendszerek kategóriában. Ez mintegy 155 MW-tal nagyobb, a korábbi, 2 207 MW-os csúcsértéknél, amit március 4-én regisztráltunk. A vasárnapi naperőművi teljesítmény maximális értéke 2 232 MW-ra emelkedett, ami szintén kiemelkedően magas volt, de az eddigi abszolút rekordot már nem tudta megdönteni.

A szombati rekord idején a rendszerterhelésünk, vagyis az ország negyedórás átlagos villamosenergia fogyasztásának   65 %-át [~ 2 718 MW-ot] megújuló termelésből fedeztük, ebből a naperőművek 56,5 %-ot adtak. Fontos hangsúlyozni, hogy ezt a rekord termelési értéket természetüknél fogva csupán ebben a negyedórában nyújtották az ipari méretű napelemes rendszerek, vagyis a nap folyamán ennél kisebb kapacitással járultak hozzá az ellátáshoz.

Érdemes kiemelni még, hogy a napos idő esetén, mostmár trendszerűen jelentősebb mennyiségű villamosenergiát exportáltunk, így volt ez a szombati napon is, amikor 10 és 1 545 MW közötti szinten mozgott a villamosenergia kivitelünk.  A nap egészében az import-export szaldó minimális és maximális értéke közötti ingadozás rendkívül jelentős, 3 593 MW volt, ami komoly kihívásokat is jelenthet a rendszeregyensúly fenntartása szempontjából. Ezzel együtt szombaton, a nap nagy részében jelentős leszabályozásra is szükség volt az egyensúly tartása érdekében, ennek maximális értéke elérte az 433 MW-ot is.

Az ipari méretű (50 kW feletti) PV termelők beépített teljesítőképessége jelenleg 2 630 MW, míg a háztartási méretűek (HMKE) mintegy 1 632 MW -ot tesznek ki. A további naperőművek csatlakozásának és a napos órák emelkedésének hatására folyamatos naperőművi teljesítmény rekordok várhatók. A méréseink a HMKE által termelt értékeket nem tartalmazzák.

 

Címlapkép: Freepik

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!