Szijjártó Péter bejelentette: piaci gáz vásárlására hatalmazták fel az MVM-et

A fűtés szezon biztonságos felkészülése érdekében az Állam engedélyezte az MVM-nek és a MSZKSZ-nek a földgáz szabadpiaci beszerzését.

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön jelentette be: a szerdai kormányülésen piaci gázbeszerzésre jogosította fel a kormány az MVM-et és az MSZKSZ-t. A magyarországi földgáztárolókapacitás jelenleg 40 százalék fölött telített – tudósít az ATV.

A portál beszámolója szerint az energiaellátás garantálása érdekében a tegnapi kormányülésen úgy döntöttek, felhatalmazást adnak az MVM-nek és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek arra, hogy a piacon felelhető forrásokból a meglévő hosszútávú szerződéseken felül vásároljon földgázt.

 

„Addig a fizikai határig, amit még be lehet tárolni Magyarországon”

– tette hozzá a miniszter, és megemlítette, hogy jelenleg a magyarországi földgáztárolók “40 százalékos szint föllötti” telítettségűek.

A fizikai határt nemcsak a földgáztározó-kapacitás jelenti, hanem azoknak a csöveknek a kapacitása is, melyeken a földgáz beérkezik, illetve távozik – jegyezte meg a tárcavezető.

 

“A kormány a piacokról maximálisan megvásárolható – és tárolható – mennyiség beszerzésére adott felhatalmazást az MVM-nek annak érdekében, hogy a majdani fütési szezon kezdetére maximális legyen az energiaellátási biztonság Magyarországon” – fejtette ki a csatorna tudósítása szerint.

 

“Ami pedig az orosz földgázszállításokat illeti, az Északi Áramlat gázvezeték karbantartása, az egy előre bejelentett karbantartás. Ilyenkor erre készülnek a kereskedők és készülnek az állami vagy nemzeti földgázelosztó vállalatok is. Tehát ezt úgy építi be a terveikbe, ezt kezelni tudják” – mondta Szijjártó Péter a csatorna kérdésére, hogy a Gazprom bejelentése szerint az Északi Áramlat1 karbantartása miatt a vezetéken július 11-töl tíz napig szünetel a gázszállítás, ez érinti-e a magyar energia ellátást.

 

A miniszter emlékeztetett: a közelmúltban volt egy karbantartás a Török Áramlat vezetéken is, “amikor előre tudottan néhány napig arról nem jött földgáz”. De azóta ott teljes mértékű üzemelés van – jelentette ki.

Részletezte azt is, hogy a Magyarországra érkező földgázszállítások súlypontja alapvetően áttevődött a Török Áramlat gázvezetékre. “Nagyjából naponta 30 millió köbméternyi földgáz érkezik Magyarországra jelenleg és ennek több mint a fele, 16,5 millió köbméter, már a Török Áramlaton, tehát a déli útvonalon érkezik Szerbiából lép át Magyarországra” – fogalmazott.

 

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

 

 

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!