Tavalyhoz képest megháromszorozódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége

Az idei év első hét hónapjában az Európába érkező amerikai LNG import elérte a 23,2 milliárd köbmétert, amely a háromszorosa a teljes 2021-es volumennek. Ezzel a mennyiséggel az első számú beszállítója lett kontinensünknek, olyan országokat maga mögé utasítva, mint Algéria, Katar és Oroszország.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) piacának 2022. évi jelentős átalakulásáról tett közzé rövid tanulmányt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A jelentés szerint az Európába irányuló amerikai LNG-szállítmányok volumene 2021-hez képest mintegy háromszorosára nőtt 2022. első hét hónapjában.

A MEKH tanulmánya szerint a cseppfolyósítottföldgáz-piac kereslet-kínálati folyamataira a korábbi években az volt jellemző, hogy a bővülő kínálat növekményének jelentős részét az ázsiai piacok vették fel, míg Európa a fennmaradó volumeneket fogadta. Az ázsiai kereslet tíz év alatt közel 200 milliárd m3-rel emelkedett, Európában pedig folyamatosan épültek ugyan az LNG-terminálok, de a kihasználtságuk csak 30% körül alakult.

2022-ben teljesen új helyzet állt elő az LNG-piacon. Ázsiában a zéró-Covid-politika következtében és az emelkedő árak hatására csökkenő gázfelhasználás miatt megtört a kereslet emelkedése, ugyanakkor Európa az orosz vezetékes szállítások drasztikus csökkenése miatt jelentős LNG-kereslettel jelent meg a piacon. Míg Kína 2022 első nyolc hónapjában 16 milliárd m3-rel kevesebb LNG-t használt, addig Európában 37 milliárd m3-rel emelkedett az LNG-import.

A jelentés kiemeli, hogy a legnagyobb változás az USA Európába irányuló importjában volt, amely az EUROSTAT adati szerint 2021 azonos időszakához képest 2022 első hét hónapjában 15 milliárd m3-rel emelkedett. Míg 2021-ben az USA 8 milliárd m3 LNG-t juttatott Európába addig ez a mennyiség 2022 első hét hónapjában 23,2 milliárd m3 –re nőtt. Mivel ugyanebben az időszakban az USA teljes LNG exportja csak 8 milliárd m3-rel emelkedett, a többlet szállítás közel fele az ázsiai szállítások átirányításának köszönhető.

Forrás: Eurostat

Az európai LNG-terminálok kihasználtsága továbbra is változatos képet mutat. Amíg az Atlanti-óceánhoz és a Földközi-tengerhez is kapcsolatokkal rendelkező Spanyolországban októberben már a 80%-ot is elérte a terminálok kihasználtsága, addig Lengyelországban és Litvániában a Balti-tengernél 50% alatt maradt a kihasználtság.

A teljes tanulmány a MEKH szeptemberi földgázpiaci jelentésében olvasható.

Címlapkép: Unsplash

Cikk forrása

iratkozzon fel hírlevelünkre!

Csatlakozzon hírlevelünkhöz, és maradjon naprakész a zöld energiaforrások és fenntartható energia beszerzés legfrissebb híreivel! Fedezze fel velünk a jövő energia megoldásait, és legyen részese a zöld átmenet izgalmas fejleményeinek. Iratkozzon fel most, hogy elsőként értesüljön a legújabb innovációkról és lehetőségekről!